AJUNTAMENT DE BARCELONA

Colau i l'oposició continuen sense acord sobre el cartipàs municipal

ERC, JxCat, Cs i el PP, que van presentar dilluns un acord, sumen la majoria absoluta de 21 regidors

Els neoconvergents demanen al Tribunal Suprem que Forn pugui assistir al ple del dia 16

undefined49012951 fotodeldia  grafcat2081  barcelona  10 07 2019  la alcaldesa190711181300

undefined49012951 fotodeldia grafcat2081 barcelona 10 07 2019 la alcaldesa190711181300 / Quique Garcia

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El govern d’Ada Colau i els grups de l’oposició de Barcelona continuen sense acord sobre la distribució de recursos i càrrecs del cartipàs, després d’una reunió de la Junta de Portaveus que s’ha allargat més d’una hora i mitja i que ha acabat sense assolir un pacte sobre l’assumpte, que es votarà en el ple dimarts.

Regidors de l’oposició han explicat en declaracions als mitjans que no s’han posat d’acord ni amb el nombre de càrrecs eventuals que ha de tenir cada grup municipal (com a assessors) ni en les presidències dels districtes ni en les de les comissions, mentre que es planteja mantenir les retribucions, congelades des del 2010.

ERC, JxCat, Cs i el PP van presentar dilluns un acord assolit entre si, que sumen la majoria absoluta de 21 regidors, per distribuir els càrrecs eventuals en un 60% per al govern municipal de BComú i el PSC (tot i que sumen un 44% dels regidors) i en un 40% per a l’oposició.

Han assegurat que el govern municipal ha plantejat deixarun sol assessor per regidor mentre no s’arribi a un acord, perquè ara tots els càrrecs eventuals estan en pròrroga per un decret d’Alcaldia que podria modificar-se, una cosa que edils de l’oposició han criticat.

"Cap amenaça"

Des del govern municipal, Jordi Martí ha negat que s’hagi produït "cap amenaça, ni de bon tros", però ha afirmat en declaracions als mitjans que els eventuals han de donar suport principalment a l’executiu municipal tot i que l’oposició ha de disposar de recursos, i s’ha mostrat convençut que arribaran a un acord els pròxims dies.

Ha ressaltat que la situació respecte a eventuals i a la presidència de les comissions canvia ara perquè en els últims mandats hi ha hagut executius minoritaris, però actualment són 18 regidors de 41, i ha dit que no acaba d’entendre l’actitud de l’oposició: "Demanen coses inimaginables", i ha qualificat d’estrany l’acord entre ERC, JxCat, Cs i el PP.

Martí ha explicat que sí que hi ha hagut acord en la distribució de llocs en el ple (tots els grups tindran una cadira a primera fila) i que han ofert reproduir les proporcions del ple en el consell d’administració de l’empresa municipal Barcelona de Serveis Municipals (B:SM).

ERC i JxCat

El republicà Jordi Coronas ha asseverat que en la junta s’ha constatat que aquest "no és un govern de mà estesa" tot i que l’alcaldessa, Ada Colau, i el primer tinent d’alcalde, el socialista Jaume Collboni, ho haguessin assegurat aquest dimecres a l’anunciar l’acord de govern.

La portaveu de JxCat a l’ajuntament, Elsa Artadi, ha assegurat que la voluntat del govern municipal és "ofegar" l’oposició perquè no pugui controlar-lo ni fer propostes, i ha retret que els comuns i el PSC no dialoguin amb l’oposició per arribar a un acord sobre el cartipàs.

També ha aprofitat, a la sortida de la reunió, per anunciar que JxCat ha demanat al Tribunal Suprem (TS) que el líder del seu grup municipal, Joaquim Forn, actualment en presó preventiva a l’espera de sentència, pugui assistir, el pròxim dimarts, dia 16, al ple del cartipàs (repartiment de càrrecs de responsabilitat al consistori).

Artadi ha considerat que Forn és un regidor de ple dret, de manera que hauria de poder assistir al ple del cartipàs, però que, si finalment el TS no ho autoritza, s’hauria d’aplicar el "fair play" per "respectar les majories i que no s’aprofiti que Forn és a la presó per guanyar una votació".

En aquest sentit també ha coincidit el regidor d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona Jordi Coronas, que ha demanat que, mentre Forn no hi pugui assistir, un regidor del govern abandoni el ple en el moment de la votació.

El PP i Cs

Notícies relacionades

El regidor de Cs Paco Sierra ha dit que entre l’oposició hi ha "molt malestar per l’actitud poc dialogant i molt amenaçadora" del govern municipal, que està posant en risc l’aprovació del cartipàs, que si no s’aprova serà la primera vegada que es rebutgi, ha ressaltat.

L’edil del PP Óscar Ramírez ha remarcat que no hi ha hagut acord i ha lamentat l’actitud de l’executiu dels comuns i socialistes: "L’oferta de mà estesa del govern municipal ha durat poc més de 24 hores", ha criticat; per la seva banda, la regidora de BCN Canvi Eva Parera no ha fet declaracions malgrat assistir a la junta.