SEGON CAS EN MENYS D'UN ANY

Un guàrdia urbà de Barcelona mata a trets una gossa que el va atacar

Un grup de sis gossos sense lligar havia atacat abans dos veïns als Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer

Entitats animalistes denuncien que la formació després del cas de la Sota s'ha demostrat insuficient

zentauroepp25969435 barcelona  barcelones  16 05 2014   sociedad      el ajuntam180716182349

zentauroepp25969435 barcelona barcelones 16 05 2014 sociedad el ajuntam180716182349

3
Es llegeix en minuts
Helena López

A començaments del 2018, abans del mediàtic cas de la gossa Sota, es van reunir amb els caps de la Guàrdia Urbana per advertir-los que les actuacions en les quals hi havia animals pel mig estaven mal gestionades. La reunió la van sol·licitar els activistes de FAADA després de ser alertats per part de treballadors de la gossera municipal que molts dels gossos que arribaven acompanyats per la policia ho feien amb comunicats en els quals deia que havien mossegat els agents. "En aquesta primera reunió ja vam plantejar la necessitat d’una formació específica, però no es va arribar a concretar", apunta Anna María Estarán, advocada de la fundació animalista. Al cap de poc temps, va arribar el cas de la Sota, que va demostrar que l’advertència de FAADA era pertinent. Aquesta vegada sí, es va acordar una formació a tots els agents.

Malgrat que aquesta formació es va fer, i just FAADA va ser una de les entitats encarregades d’aquesta, la matinada d’aquest dijous una altra gossa, la Kira, una american stafford, ha sigut abatuda per un agent de la policia local. "No pot ser que en una ciutat com Barcelona, ciutat amiga dels animals, passin aquestes coses", assenyala Estarán, que apunta la necessitat d’oferir als agents una formació "més completa i pràctica". "Tenim la sensació que la formació es va fer per cobrir l’expedient, seria necessària una formació pràctica, com la que vam fer als agents rurals", afegeix l’animalista, que apunta també la necessitat de crear una unitat especialitzada.

Els fets van passar dijous a la matinada als jardins de Mossèn Cinto Verdaguer, a Montjuïc. La Guàrdia Urbana va rebre una trucada a mitjanit d’una veïna que els advertia que "una gossada" estava atacant els seus amics. Els agents es van dirigir cap al lloc i es van trobar, segons la seva versió, amb un noi sagnant amb una ferida a la cama. Més endavant van veure sis gossos sense lligar, dos de potencialment perillosos, molt alterats, i un altre noi ferit.

La urbana va actuar llavors segons el protocol, segons explica el comissionat de Seguretat Amadeu Recasens, "però va ser impossible parar-los amb les porres i altres sistemes". "Els animals van mossegar els urbans i no hi va haver més remei que abatre un dels sis gossos d’un tret", prossegueix el comissionat, que descriu la situació com a "greu en tots els sentits".

Sense por de l’aigua

Abans de disparar a l’animal, l’agent es va ficar a l’aigua del petit llac que hi ha al parc pensant que potser els animals no hi entrarien, però el van seguir igual i en la mateixa actitud, segons les mateixes fonts.

La policia local ha denunciat el responsable dels gossos, que no era el seu propietari, com a presumpte autor d’un delicte d’atemptat contra agents de l’autoritat i per un delicte de lesions per imprudència greu, així com per infringir aspectes de l’ordenança d’animals. Està prohibit tenir més d’un gos potencialment perillós i la persona que els passejava en portava dos. També ho està portar-los sense lligar.

Malgrat que és inevitable fer-les, des del consistori insisteixen que no es pot fer cap comparació amb el cas de la gossa Sota, actualment en els tribunals. "Tant les característiques com les circumstàncies són completament diferents. Aquests agents havien rebut una trucada per una agressió a dos ciutadans i una formació específic sobre tracte animal. L’únic que és comparable és el resultat", ha assenyalat el comissionat d’Ecologia Frederic Ximeno.

Assumptes interns

Notícies relacionades

A ulls de l’advocada de FAADA, el cas produït aquesta matinada demostra la poca importància que es va donar a l’ajuntament i el cos a la necessitat de la formació després del cas de Sota. "Barcelona és una ciutat que està plena de gossos. Hi ha un gos censat per cada 10 veïns, i no tots els gossos estan censats. Nosaltres en les formacions ens hem trobat policies que tenien por dels gossos, per això insistim en la necessitat de crear un unitat específica, a més d’ampliar la formació a tots els agents", conclou Estarán, que es va posar en contacte amb la gossera per confirmar que els altres cinc gossos detinguts estan bé.

Com sempre que s’utilitza l’arma reglamentària, la policia ha obert diligències en assumptes interns.