Multa de 10.000 euros

Barcelona guanya el primer judici a Endesa per tallar la llum a una família en risc

El jutge sanciona una elèctrica per haver deixat sense subministrament una família vulnerable sense haver demanat prèviament el preceptiu informe de vulnerabilitat

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Endesa haurà de pagar 10.001 euros a l’Ajuntament de Barcelona per haver tallat la llum a una família vulnerable. És la primera multa que pot cobrar el consistori a una elèctrica per incompliment de la llei catalana de pobresa energètica, després d’una llarga batalla judicial que ha acabant donant la raó al consistori barceloní.

Barcelona ha guanyat el primer judici derivat dels expedients sancionadors interposats per incompliment de la Llei 24/2015 de pobresa energètica. Es tracta d’una sentència pionera a la capital catalana i no s’hi pot presentar en contra cap recurs d’apel·lació. 

El jutjat contenciós administratiu número 15 de Barcelona considera provat que la companyia Endesa Energía XXI SLU va tallar la llum a una família vulnerable de la ciutat sense que prèviament hagués demanat als serveis socials el preceptiu informe per determinar si estaven en risc d’exclusió residencial, tal com dicta aquesta llei. El jutge considera que aquesta pràctica suposa una vulneració greu de la llei i per això condemna l’empresa a pagar una multa de 10.001 euros.

L’origen d’aquest cas es remunta al 2017, ja fa dos anys. La família vivia al barri d’Horta. Tenia tres menors al seu càrrec, i eren atesos pels Serveis Socials perquè es trobaven en risc d’exclusió social. Va ser el mes de maig quan Endesa els va tallar la llum, sense demanar primer l’informe d’exclusió social. El jutge admet que la companyia va demanar l’esmentat informe de vulnerabilitat, però deixa clar que ho va fer després que efectués el tall de subministrament i, per tant, va incomplir l’article 6.4 de la Llei 24/2015 de pobresa energètica i habitacional.

Aquest article de la llei fixa que, per salvaguardar el principi de precaució, és necessari que quan una companyia faci un tall prèviament sol·liciti un informe als serveis socials municipals per determinar si la persona o la unitat familiar es troba en risc d’exclusió residencial.

Si bé l’ajuntament pot multar la companyia, no ho pot fer com volia. El consistori havia plantejat la multa com a “greu”, segons el codi de consum, valorada en 30.000 euros. El jutge la rebaixa a 10.001, és a dir, ho considera una falta “lleu”. Diu el jutge que no hi va haver mala fe, ja que Endesa va reestablir el servei a la família quan es va adonar que es tractava d’una família en risc social.

Trenta expedients més

En aquests moments, l’Ajuntament de Barcelona manté tancats a l’espera del cobrament o de noves sentències judicials 9 expedients més: tots per valor de 30.000. A més, té 19 expedients més incoats que encara no s’han resolt. L’empresa més afectada per aquests procediments és Endesa, seguida de Naturgy.

Notícies relacionades

La tinenta d’alcalde de Drets Socials i Feminismes, Laura Pérez, ha definit la sentència de “pionera” per a la ciutat. És la primera vegada que el jutge els dona la raó per multar una elèctrica, però va ser l’Ajuntament de Sabadell el que va guanyar el primer judici per un cas idèntic. El març de l’any passat un jutge va avalar una multa de 10.001 euros a Endesa per tallar la llum sense demanar informes dels Serveis Socials.

La multa, confirmada ara pel jutge tanca el primer dels expedients sancionadors que actualment l’ajuntament manté oberts per incompliment de la Llei 24/2015, uns procediments llargs i durant els quals les companyies subministradores tenen diverses oportunitats per presentar al·legacions.