MANIFEST INTERNACIONAL

Barcelona exigeix a la UE frenar el lloguer turístic il·legal

La tinenta d'alcalde Janet Sanz envia una carta a la delegada del Govern a la Unió Europea i a l'ambaixador d'Espanya

zentauroepp48410994 barcelona janet sanz190531185621

zentauroepp48410994 barcelona janet sanz190531185621 / Nazaret Romero

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona ha enviat una carta als representants de l’Estat i de la Generalitat de Catalunya a la Unió Europea perquè col·laborin amb la reclamació de més protecció per a les ciutats davant el lloguer turístic il·legal.La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, firma la missiva, que ha sigut remesa a la delegada del Govern de la Generalitat davant de la UE, Meritxell Serret, i a l’ambaixador i representant d’Espanya davant de la UE, Pablo García-Berdoy.

Sanz assenyala en el text que «les ciutats necessiten d’un marc legal europeu que empari la seva capacitat d’intervenció sobre el mercat de la vivenda i que exigeixi la cooperació de les plataformes de lloguer vacacional», i apel·la a la col·laboració de l’ambaixador García-Berdoy i de la delegada Serret per aconseguir-ho.

Unió de ciutats

Aquesta acció se suma a la que han realitzat Barcelona i nou ciutats europees més, que s’han unit per reclamar mesures contra el lloguer turístic il·legal i han enviat aquest mes de juny un manifest conjunt reclamant a la UE que apliqui mesures legals més contundents per exigir responsabilitat a les plataformes de lloguer vacacional.

Barcelona s’ha sumat amb Amsterdam, Berlín, Bordeus, Brussel·les, Cracòvia, Munic, París, València i Viena per exigir a les institucions europees «mesures contra l’impacte del turisme il·legal a les ciutats» i per reivindicar «un marc legal europeu que doni eines als municipis per intervenir sobre el mercat de la vivenda».

Les 10 ciutats signants són municipis que pateixen els efectes de la turistificació i els problemes d’accés a la vivenda per part dels residents locals.

Per això, han enviat aquest mes de juny un manifest conjunt expressant la preocupació per la recent opinió publicada per l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que considera que plataformes com Airbnb «simplement proporcionen un servei més de la societat de la informació», per la qual cosa se’ls eximeix de la responsabilitat de complir les normatives relatives al lloguer turístic.

Els deu municipis signants reclamen un acord amb Europa que «reforci les mesures que es puguin dur a terme des dels respectius governs nacionals». «És hora d’establir noves disposicions legals per aconseguir un creixement equilibrat en matèria turística, mentre garantim el nostre mercat de la vivenda i la qualitat de vida de les nostres ciutats», afirmen en el manifest.

Escassetat de vivenda

Notícies relacionades

Les ciutats posen èmfasi en l’escassetat de vivenda i el fet que el mercat de lloguer turístic ofereixi una alternativa més rendible, cosa que redueix la disponibilitat de vivenda per al lloguer residencial i encareix els preus.

Davant d’aquesta situació, les ciutats reclamen «compromisos legals ferms perquè les plataformes cooperin amb nosaltres en programes de registre i en l’entrega de dades de lloguer per cada vivenda que s’anuncia en el seu servei».