Èxit del nou sistema mòbil de vigilància del trànsit

Càmeres espia de l'Urbana agafen 2.400 cotxes robats en un any a Barcelona

Els lectors de matrícules instal·lats a 12 cotxes patrulla porten un any funcionant

El sistema ja s'utilitza d'incògnit en controls d'alcoholèmia per alertar els agents

zentauroepp48742613 bcn190623172215

zentauroepp48742613 bcn190623172215 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Màtrix no és l’arrel de matrícula. Però ho podria ser. La intel·ligència artificial ja vigila el trànsit de Barcelona. I ho fa molt bé. Les càmeres lectores de matrícules que tot just fa un any van estrenar una 12 dels nous cotxes patrulla de la Guàrdia Urbana han detectat 2.353 cotxes robats.

El sistema consisteix en dos lectors de matrícules que estan instal·lats al sostre del cotxe patrulla, al costat del pont dels llums blaus d’emergència. Les càmeres registren totes les matrícules que veuen al seu voltant, tant si el cotxe de policia està aturat o en moviment, a tall de repassada. De cada matrícula que llegeix, extreu números i lletres i els insereix a l’equip informàtic del vehicle policial.

En segons

De forma gairebé instantània, el lector de matrícules es connecta amb la base de dades de la Guàrdia Urbana on comprova si el cotxe està denunciat per robatori o no i en cas positiu, emet una alarma amb un missatge de gran mida a la pantalla del cotxe policial, de manera que els agents poden aturar el cotxe sostret, en cas que estigui circulant, o avisar el propietari o a la grua per a la seva retirada si es troba aparcat en algun carrer, ja que el mecanisme també llegeix sense parar les matrícules dels cotxes aparcats quan el cotxe policial passa al seu costat.

En l’any que porta en funcionament, la Guàrdia Urbana ha detectat ja 2.353 vehicles robats als carrers de Barcelona (1.449 durant l’any passat i 804 en l’actual).

Pantalla de l’ordinador del cotxe patrulla amb les matrícules detectades i la revisió a la base de dades. / FERRAN NADEU

A més, el 2018 va localitzar 221 cotxes que estaven requerits i uns altres 617 que havien sigut precintats per problemes tributaris i no podien circular. Aquest any, el balanç de resultats és igual d’espectacular. Els cotxes fantàstics de la Urbana han detectat 804 cotxes robats, 118 amb requeriments i 845 de precintats, una activitat que difícilment podrien fer els agents sense un sistema automatitzat. Fins ara, els policies només podien trucar a la central i facilitar la matrícula sospitosa o, més recentment, introduir-la al seu ordinador personal, però de forma manual i molt més lenta.

Fins a l’ITV

Les possibilitats dels cotxes patrulla amb lector de matrícules són gairebé infinites. Segons fonts de la Guàrdia Urbana, el sistema es pot connectar a qualsevol base de dades, des de la de les companyies d’assegurances, per saber si el vehicle té l’assegurança en vigor, fins a les de serveis antiterroristes, per alertar de la presència del turisme d’una persona investigada, o l’ITV.

Aquest primer any de servei dels lectors de matrícules, que es basa en el mateix sistema que permet la lectura de les plaques a l’entrada dels aparcaments o les urbanitzacions, ha tingut tant d’èxit que, de vegades, s’ha hagut de limitar el rastreig al que és més important, és a dir els cotxes robats. Així es va fer, per exemple, la nit de divendres passat al súper control d’alcoholèmia de la Gran Via.

Avís discret

Notícies relacionades

“Si les càmeres detecten un vehicle robat acostant-se al control, nosaltres avisem els agents que fan la selecció dels cotxes que pararan perquè ho sàpiguen i s’apropin al vehicle sospitós amb molt de compte”, explica un dels operadors dels nous cotxes patrulla, aparcat com un més del control perquè els conductors no en sospitin.

Aquella nit, abans del control, mentre la patrulla s’acostava al lloc triat, es va disparar l’avís per la matrícula d’un cotxe, però va ser una falsa alarma. Havia sigut robat feia mesos, però ja el conduïa el seu propietari. Hi va haver un retard en la inserció de la recuperació del cotxe a la base de dades dels Mossos. Una cosa que s’investigarà, però que no desllueix els vuit cotxes recuperats cada dia amb les noves càmeres tafaneres.