Treballadors extorsionats

Desarticulada una xarxa que explotava pakistanesos en comerços de Barcelona

Les víctimes treballaven 18 hores al dia i destinaven la meitat del seu sou, de 300 euros, a l'allotjament

zentauroepp48506653 fruteria nadeu190617121844

zentauroepp48506653 fruteria nadeu190617121844 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Policia Nacional ha detingut els quatre màxims responsables d’una organització criminal de ciutadans pakistanesos dedicada a l’explotació laboral i l’emissió de contractes de treball fraudulents. Els interessats arribaven a pagar als seus compatriotes entorn dels 8.000 euros a canvi d’un contracte laboral que els permetés sol·licitar l’autorització de residència i treball. Formaven part dels nous esclaus de Barcelona, com ha denunciat aquest dilluns EL PERIÓDICO. L’operació, de la qual ha informat la policia aquest dilluns, va tenir lloc a finals d’abril.

Els treballadors eren sotmesos mitjançant amenaces i un elevat deute, a jornades laborals de fins a 18 hores diàries sense descans setmanal ni respectar cap altre tipus de dret laboral. A més, havien d’abonar la meitat del seu sou de 300 euros mensuals en concepte d’allotjament. Inicialment les víctimes eren allotjades al soterrani d’un establiment d’alimentació situat a l’Eixample de Barcelona per, posteriorment i una vegada guanyada la seva confiança, ser allotjar-los en un dels domicilis dels quals disposava l’organització. Habitualment, segons fonts policials, es tracta de pisos "pastera", on viuen amuntegades diverses persones. 

Indefensió

Els integrants de la trama s’aprofitaven de la situació d’indefensió, falta de recursos i situació irregular de les víctimes per, sota amenaces, sotmetre’ls a les llargues jornades laborals. Sempre, persones d’origen pakistanès.

L’operació policial es va iniciar arran de la denúncia d’un ciutadà pakistanès en situació irregular, que assegurava haver pagat 8.000 euros a canvi d’un contracte laboral que li permetés regularitzar la seva situació administrativa. Amb les dades aportades per la víctima, els investigadors van poder esbrinar que es tractava d’una organització amb una estructura perfectament definida d’empreses, establiments i domicilis. De fet, per tenir cobertura legal davant d’inspeccions d’hisenda, contractaven fraudulentament altres persones que sí que tenien els permisos en regla, tant de residència com de treball.

Notícies relacionades

Als quatre màxims responsables que han sigut detinguts se’ls imputen els delictes de pertinença a organització criminal, contra els drets dels treballadors, contra els drets dels ciutadans estrangers i amenaces. La investigació ha sigut desenvolupada per agents de la Unitat Central de Xarxes d’Immigració Il·legal i Falsedats Documentals (UCRIF) de la Brigada Provincial d’Estrangeria i Fronteres de Barcelona.

Aquesta situació, denunciada ja per la comunitat Pakistanesa, és l’única sortida que troben les persones en situació irregular per intentar residir de forma legal a Espanya, davant de la falta d’oportunitats laborals. Fins a dia d’avui, la llei d’estrangeria només permet permisos de treball legal a persones que tinguin una oferta laboral d’un any a jornada completa o qui demostri haver residit tres anys a Espanya i tenir arrelament aquí.