La batalla de Barcelona

L'alcaldessa, segona temporada

Colau afronta un nou mandat amb 45 anys, dos fills i dues assignatures de Filosofia pendents

Viu en un pis de 90 metres pel qual paga 1.300 euros mensuals i amb prou feines surt de la ciutat per lleure

zentauroepp48647602 barcelona  15 06 2019  barcelona   ada colau y su regidores 190615200707

zentauroepp48647602 barcelona 15 06 2019 barcelona ada colau y su regidores 190615200707 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Cada matí, Ada Colau Ballano (Barcelona, 45 anys) esmorza a casa seva i, si l’agenda l’hi permet, porta els seus fills a l’escola. Gairebé mai pot anar a buscar-los a la tarda. En té dos: El Luca, de vuit anys, i el Gael, de dos. Després de deixar-los, se’n va a l’ajuntament. Una cosa que farà quatre anys més, després de la seva reelecció. La conciliació familiar, explicava Colau aquests dies, “no ha acabat de funcionar” en el seu primer mandat al capdavant de la ciutat.

L’alcaldessa de Barcelona, primera dona en arribar al càrrec, la primera en reeditar-lo i la primera que ostentarà l’alcaldia sense ser la guanyadora de les eleccions municipalsno contempla imitar Pasqual Maragall i anar-se’n a dormir a domicilis de barcelonins dels diferents barris de la ciutat, per poder pernoctar amb la seva descendència.

Viu al mateix pis del barri de Camp d’en Grassot, a Gràcia, on residia quan va aconseguir l’alcaldia, el 2015. Una vivenda de 90 metres quadrats, amb tres habitacions, per la qual paga 1.300 euros mensuals, cosa que suposaria més de la meitat del seu salari si el pagués sola. Té un contracte de tres anys de durada. Hi resideix amb els seus fills i el seu company, Adrià Alemany, antic activista de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), de la qual Colau va ser portaveu i economista, reciclat en lampista polític: segons necessita Barcelona en Comú, és responsable de relacions institucionals. A la web del partit consta el seu salari: 1.800 euros per 14 pagues.

Els sous de la regidora i el seu company són públics: la família ingressa 4.000 euros per 14 mensualitats

Com que el de Colau també és públic i conegut, 2.200 euros –després de la retallada voluntària que fan els comuns–, el pressupost de la família és de 4.000 euros per 14 pagues.

Intercanvi de despatxos

A l’arribar a l’ajuntament, va decidir no ocupar el despatx que feia servir Xavier Trias. A l’estança on es va acomodar el primer alcalde de CiU de la capital catalana s’hi ha assegut els últims quatre anys el seu fins ara director d’alcaldia, Manu Simarro. Paradoxes de la vida, es va produir un intercanvi: l’alcaldessa va preferir instal·lar-se al despatx de qui va se director d’alcaldia de Trias, Albert Ortas. Per a les visites, utilitza el despatx institucional, com feia Trias.

En realitat, expliquen testimonis del seu dia a dia, Colau no té taula, només la utilitza per acumular documentació, amb prou feines fa servir l’ordinador i passa poc temps al seu despatx. La seva principal eina de treball és el mòbil. Només en porta un.

L’alcaldessa ja no és, com fa quatre anys, l’activista, la portaveu de la PAH que entra per primera vegada en una institució. Ja s’entrevista a si mateixa com podria fer-ho un ‘hippy’ convertit en executiu, exagerant una mica el vídeo de campanya en què la Colau del passat i la del present es trobaven en un plató. Ja ha fet el pas de deixar-se investir amb els vots de Manuel Valls. En definitiva, en la seva segona temporada, l’alcaldessa ha pujat un esglaó en la política més tradicional.

Cotxe oficial

Quan va esdevenir alcaldessa va manar aparcar l’Audi A6 que estava previst per portar-la per la ciutat, però no per això va deixar de pujar a un cotxe oficial. El va canviar per un monovolum, marca Seat, que es mobilitza amb o sense ella dins. Tot i que de vegades opti per desplaçar-se d’una altra forma, el vehicle la segueix allà on vagi, per assegurar una possible evacuació.

L’alcaldessa no té cotxe i el seu últim viatge de vacances va ser a una casa rural de Girona

L’alcaldessa i Alemany no tenen cotxe particular.  Durant el mandat amb prou feines han sortit de la ciutat per lleure. L’última vegada, a una cara rural del Gironès. Afirma que té poc temps per a la lectura. El seu últim llibre ha sigut ‘Tres dies a la presó’, una conversa entre Jordi Cuixart, empresonat pel procés, i la periodista Gemma Nierga.

Notícies relacionades

Colau no està apuntada a cap gimnàs. Si té temps per cuinar, els seus millors plats, diu, són els espaguetti carbonara i el tiramisú. Té tele, però malgrat els vincles familiars amb el club –Alemany va treballar al Barça–, no va veure la desfeta del Barça a Liverpool.

Assignatures pendents

Diuen els seus rivals que les assignatures pendents de Colau són la vivenda i la seguretat. Però el que diu la Universitat de Barcelona (UB) és que té dues assignatures de lliure elecció pendents per acabar la carrera de Filosofia. Assegura que un dia ho farà, que la carrera la va començar per gust, i remarca que l’acabarà en record del seu avi.