BALANÇ DEL SECTOR

Els hotels de Barcelona recuperen ocupació i preus, però alerten de la inseguretat

L'ocupació hotelera remunta i es preveu d'almenys un 85% per a aquest estiu

El Gremi d'Hotels rebutja doblar la taxa turística i demana revisar el PEUAT

zentauroepp16008702 hotel miramar barcelona190613114740

zentauroepp16008702 hotel miramar barcelona190613114740

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Després de dues dècades al capdavant de la patronal hotelera de Barcelona, l’últim i optimista balanç de l’activitat que oferia Jordi Clos abans de deixar la presidència del Gremi d’Hotels li ha servit, avui dijous, per dirigir-se a l’imminent nou equip de govern local. Reivindicant mesures urgents davant l’augment de delinqüència de l’últim any, més control de l’incivisme, una revisió del pla especial urbanístic d’allotjament (PEUAT) i el fre a l’augment de la taxa turística que en campanya van prometre alguns alcaldables.

El president sortint (el 2 de juliol serà rellevat, amb tota probabilitat per Jordi Mestres) no acostuma a tenir pèls a la llengua al defensar el sector o assenyalar les amenaces que detecta. Però ahir, en el seu últim acte davant la premsa, es va mostrar moderat i sobretot satisfet perquè el turisme torna a remuntar el vol després del període convuls de l’estiu i la tardor del 2017, que va deixar una caiguda de l’ocupació i dels ingressos durant mesos.

Bon maig i problemes en el luxe

Tenint en compte les dades, Clos destaca que entre el gener i el maig l’ocupació hotelera a la capital catalana va ser del 79,5%, un 3,8% més alta que en el mateix període de l’any passat, el preu mitjà pujava a 129,9 euros de mitjana per habitació i la facturació creixia, per tant, un 6,2%. El millor mes, com és habitual, va ser maig, en què es va assolir el 88,5%, i els 133,7 euros de mitjana.

La recuperació, no obstant, no ha sigut igual per a tothom. El turisme més popular és el que ha crescut, mentre que el de luxe continua resistint-se a tornar amb força a Barcelona. Els seus prescriptors són especialment sensibles a la inestabilitat política o a qualsevol indici de conflicte, i també a la inseguretat. Tant a nivell vacacional com en la celebració d’esdeveniments. En aquest sentit, Clos va recordar com les xarxes socials amplifiquen els problemes i les onades de robatoris –sobretot de rellotges de luxe– han fet "mal" a aquest segment. L’ocupació en els cinc estrelles aquests cinc últims mesos ha sigut del 67%, amb un lleuger increment respecte al 2018, però molt per darrere dels primers mesos del 2017 (previs a l’atemptat i a l’1-O), quan es va assolir el 74%.

L’estiu es presenta de cara, opina, perquè es preveu un 85% d’ocupació, que podria créixer segons les reserves d’última hora.

No obstant, l’empresari creu que la ciutat no pot confiar-se, perquè afronta reptes tan greus com la inseguretat o l’incivisme, que l’han portat a exigir més esforços al Govern i a l’ajuntament. "Demanem al pròxim alcalde que sigui l’alcalde de tots i redobli esforços per mantenir la marca Barcelona, que es va construir amb molt treball", ha insistit, i ha reclamat "capacitat d’arribar a consensos en grans temes de ciutat" i que la promoció turística es desvinculi del debat sobiranista, perquè afirma que no beneficiaria la imatge ni l’economia local.

Notícies relacionades

Davant les propostes electorals d’alguns candidats de doblar la taxa turística que paguen els viatgers, Clos ha rebutjat un increment brusc que afectaria "especialment la competitivitat de la ciutat a l’hora de captar el turisme de negocis i congressos". Manté que, al caure el 2018 el nombre de congressos (no d’assistents), aquest és un àmbit que s’ha de cuidar, i que engreixar la taxa als hotels de més categoria seria contraproduent.

Tot i que els hotelers tenen clar que no es pot tornar a un escenari d’obertures com el previ al PEUAT, són partidaris de "reexaminar" el pla per donar cabuda a plantejaments més realistes i al creixement en determinades circumstàncies. I han recordat com les noves inversions hoteleres s’han desviat ja a l’Hospitalet. 

Temes:

Hotels