La batalla de Barcelona

BComú descarta per impossible un tripartit amb ERC i el PSC

Collboni apressa Colau per concretar l'acord abans de la investidura

ERC no descarta que Maragall acabi convertint-se en alcalde en minoria

zentauroepp48598995 colau plenari190612112401

zentauroepp48598995 colau plenari190612112401 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

A tres dies per a la investidura, Barcelona en Comú ha anunciat aquest dimecres que renuncia a la proposta d’un govern tripartit format juntament amb ERC i el PSC.  "Barcelona en Comú ha constatat, després de les reunions d’aquests dies, que el tripartit està descartat", resa un comunicat del partit, que remarca que en les trobades ha quedat clar que "el PSC està disposat a sumar per a la investidura d’Ada Colau, mentre que ERC continua presentant el seu candidat a la investidura".

El comunicat ha arribat en un context en què una sensació ambivalent i contradictòria plana sobre l’Ajuntament de Barcelona. D’una banda, es dona per fet que Ada Colau té totes les paperetes per ser alcaldessa quatre anys més. De l’altra, unes quantes paperetes –dissabte es votarà en urna–, les vuit del PSC, continuen sense estar del tot confirmades, perquè els socialistes reclamen, des de fa dies i sense veure satisfeta aquesta demanda, un pacte de govern previ com a condició per votar Colau. A aquest recolzament s’afegiria el de Manuel Valls, segons va anunciar ell mateix, que aportant tres dels regidors de la seva candidatura ja confirmaria que Colau reedita el càrrec.

Barcelona en Comú insisteix: no hi haurà un pacte de govern abans de dissabte. Perquè no hi ha temps per tancar-lo. Perquè no hi ha temps per sotmetre'l a una consulta de la militància dels comuns. I, com a guinda, perquè, si Colau i Jaume Collboni presentessin aquest acord, a la sala el més destacat seria l’actor invisible Valls, que permet que aquest acord fructifiqui malgrat no sumar la majoria absoluta i malgrat que cap dels seus socis és el candidat més votat.

"Maragall serà alcalde"

En una tercera posició d’aquest ball postelectoral es troba l’alcaldable d’ERC, Ernest Maragall. De tenir l’alcaldia aparentment guanyada, Maragall ha passat a veure com se li anava escapant. Ara els republicans esperen que el PSC prengui la decisió de no votar Colau. Amb això, Maragall seria alcalde per la llei electoral, que preveu que el guanyador dels comicis aconsegueixi la vara de comandament municipal si ningú aconsegueix la majoria absoluta.

En vista de tot això, Collboni ha apressat aquest dimecres Colau perquè Barcelona en Comú accepti acordar un pacte de govern amb el PSC abans que es produeixi la votació que dissabte determinarà qui és el nou alcalde o alcaldessa de la ciutat. "Hi ha hagut converses i hi haurà més negociacions. Mantenim les converses, però el temps va passant", ha afirmat Collboni, que ha reiterat la seva asseveració que ningú que vulgui ser alcalde es presenta a una investidura sense tenir-la blindada. 

Les diferències amb ERC

El socialista també ha remarcat les diferències entre el seu projecte i el d’ERC, motius pels quals la segona de la seva llista, Laia Bonet, va descartar dimarts asseure’s a la mateixa taula que Maragall, com va proposar el republicà. “Quin sentit tindria asseure’ns per certificar les seves diferències”, s’ha preguntat. 

Notícies relacionades

Un últim actor d’aquesta pel·lícula, tot i que secundari, és Ciutadans. Formalment, el partit d’Albert Rivera s’inclina per votar com a alcaldable Collboni, perquè no vol ser coautor de la reelecció de Colau. Dissabte es veurà si els sis regidors del nou grup voten a l’uníson i en quin sentit.

Normalment, les investidures acostumen a ser actes previsibles que comencen amb un resultat final més que previst. Aquesta vegada pot ser que no passi això. I resulta impactant imaginar la plaça de Sant Jaume plena de gent que segueixi les votacions sense saber fins a l’últim moment si és Maragall el que aconsegueix la vara de poder municipal o si és Colau.