FRAU TURÍSTIC

Detectats 172 pisos sospitosos de ser explotats com hostals a Barcelona

Obert un expedient sancionador de 60.000 euros a l'inquilí que lloga per habitacions tot un habitatge al costat de l'Arc de Triomf

L'ajuntament ha forçat a retirar 107 anuncis de les mateixes característiques i ha expedientat els seus operadors

zentauroepp48396674 bcn190603164841

zentauroepp48396674 bcn190603164841

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Desenes de turistes han continuat entrant i sortint aquest cap de setmana com a cal sogre de l’immoble del carrer de Lluís el Piadós, 7, a Ciutat Vella, que un eixerit llogater de nacionalitat russa ha convertit en un lucratiu negoci d’habitacions per dies sense cap permís. El frau, no obstant, té les setmanes de vida comptades perquè l’Ajuntament de Barcelona ja ha comprovat la completa il·legalitat del cas i li obrirà un expedient sancionador de 60.000 euros de multa, a més de restituir l’ús normal de la vivenda. Iñaki Gorostiaga, el seu propietari, no està sol en aquesta croada. El consistori ha detectat fins a la data 172 "emplaçaments sospitosos d’actuar com a pensió-hostal sense llicència" o com a pis turístic explotat per estances. D’aquests, 107 casos ja compten amb expedient obert i s’ha aconseguit que es retiri el seu corresponent anunci de les plataformes de reserva.

El cas del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, a uns metres de l’Arc de Triomf, i que va avançar EL PERIÓDICO dijous passat, és un exemple més del bucle en què ha entrat el negoci de l’allotjament turístic il·legal a la capital catalana. Davant l’ofensiva municipal contra els pisos sense permís, l’activitat es disfressa ara d’habitacions per dies. Al tractar-se d’una figura pendent de regulació i que no es persegueix quan es tracta d’allotjament a casa d’un particular, milers de llits s’anuncien amb aquesta fórmula, sense que cap amfitrió hi habiti. Es perverteix així l’activitat coneguda com llars compartides que molts barcelonins utilitzen per complementar els seus ingressos, i en canvi el que s’està oferint són usos d’hostal o pensió no autoritzats.

A Lluís el Piadós, l’amo d’un pis va confiar en una família –van anar-hi amb nens i l’àvia– per fer-los un contracte de lloguer de cinc anys que des del primer moment es va convertir en un negoci il·legal, on totes les portes de les seves estances llueixen ara clau i fins i tot s’han col·locat llits on va ser el saló. 

Complexos procediments

L’ajuntament detalla a aquest diari que actualment per acreditar que s’està realitzant una activitat d’ús turístic fa falta que es llogui el pis sencer amb contraprestació econòmica i per menys de 32 dies". I la falta de regulació de les seves variants (com les habitacions en domicilis particulars, ara alegals i pendents d’un decret que ha d’aprovar el Govern) afegeix dificultat a les inspeccions i distingir les casuístiques, ja que és freqüent que l’amfitrió "camufli anuncis o deixi alguna habitació sense llogar" com a picardia. En paral·lel, passa una cosa semblant amb les pensions i similars, ja que la cobertura que estableix la llei d’arrendaments urbans fan difícil "actuar amb contundència", realitzar comprovacions efectives i erradicar pràctiques que "enterboleixen la convivència veïnal i fomenten l’economia submergida".

De resultes de tantes trampes i tan complexos procediments, floreixen els "amfitrions que lloguen diversos pisos a la ciutat fent falsos lloguers d’habitacions que no deixen de ser pensions encobertes", agrega la mateixa font. En aquest escenari, el consistori destina els mateixos recursos del pla de xoc contra els pisos turístics il·legals a perseguir aquesta activitat, amb el resultat de 172 casos sota sospita (107 de confirmats) fins al moment.

Un d’ells, el de Lluís el Piadós, està en el punt de mira des que el 13 de maig es va rebre la queixa del propietari, alertant que el pis que havia llogat a una família russa s’estava llogant per habitacions. El servei municipal d’inspecció ha comprovat com en aquest s’arrenden per dies totes les habitacions amb anuncis camuflats i fins i tot "com s’informa els hostes perquè no donin informació en cas de rebre una inspecció municipal". Investigant tant l’anunci a internet com físicament la vivenda, s’han trobat "proves necessàries per poder obrir el corresponent expedient sancionador de 60.000 euros".

Diversos mesos

Notícies relacionades

L’ajuntament també ha requerit a Airbnb que retiri l’anunci d’aquesta plataforma. Gorostiaga confia que aquest malson acabi aviat. Resideix just a sobre de l’immoble i és testimoni continu del tràfec de turistes que acudeixen amb reserva confirmada a l’hora en què l’operador rus envia algun col·laborador a fer els ‘check in’, com si d’un hotel es tractés. 

L’ajuntament no pot avançar quant temps li portarà acabar amb l’activitat a l’esmentat immoble perquè el procediment inclou al·legacions i diversos passos que se solen allargar diversos mesos. El propietari està exercint paral·lelament la via judicial –que pot portar un any– per acabar amb el negoci, després d’haver fracassat els intents de pactar amb el llogater que el va enganyar. Es dona la circumstància, a més, que la comunitat de propietaris té vetada l’activitat turística a tota la finca.

L’anunci ha sigut per fi retirat per Airbnb

L’amo del pis afectat a Ciutat Vella va arribar a enviar sis ‘emails’ a Airbnb pregant que retiressin l’anunci i que anul·lessin les nombroses reserves de les pròximes setmanes, ja que malgrat l’aparent oferta d’habitacions no hi ha un amfitrió real al domicili i es tracta d’una activitat il·legal. Va enviar proves que el pis es va llogar a una presumpta família per al seu ús particular, així com els diversos ‘links’ per llogar cada una de les quatre habitacions que s’hi ofereixen. No obstant, fins divendres passat en què aquesta informació va aparèixer publicada en aquest diari no havia rebut resposta. Airbnb li va demanar aquell dia que enviés un document amb al·legacions, que compartirien amb "l’usuari responsable de l’anunci", si bé l’empresa no pot "arbitrar aquestes disputes". 
 Finalment, avui dilluns ja havia sigut retirat l’anunci, després de comprovar les irregularitats. Erradicar la seva publicitat suposa a la pràctica tallar les ales al negoci mentre avancen el procés administratiu sancionador o la via judicial per erradicar-lo definitivament.