NEGOCIACIONS POSTELECTORALS

Maragall: «Colau vol treballar per un acord pel qual jo sigui l'alcalde»

El republicà enviarà aquest dijous una proposta concreta de pacte a BComú i JxCat

Els comuns no es pronuncien sobre la possibilitat que Valls els voti a la investidura

zentauroepp48392503 maragall i aragones190530093047

zentauroepp48392503 maragall i aragones190530093047 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

L’alcaldable d’ERC i guanyador de les eleccions municipals a Barcelona, Ernest Maragalles va reunir aquest dimecres, en dues trobades bilaterals, amb la número dos de la llista de JxCat, i alcaldable efectiva, Elsa Artadi, i amb l’alcaldessa en funcions i cap de llista de Barcelona en Comú, Ada Colau, per sondejar el pacte a tres que els ofereix. Maragall insisteix a apostar per un tripartit amb BComú i JxCat malgrat que les dues formacions descarten compartir govern.

“Hem començat les converses formals”, ha dit Maragall després de les trobades. L’alcaldable ha explicat que després de la primera cita, en què s’han fixat equips negociadors, ERC enviarà una proposta concreta de pacte a Barcelona en Comú i Junts per Catalunya que tindrà contingut relacionat tant amb la governació de la ciutat com en l’“àmbit de la llibertat i la democràcia”, en el sentit de perseguir la posada en llibertat dels polítics presos pel procés i el camí cap a un referèndum.

Maragall ha tornat a descartar la possibilitat d’un tripartit entre ERC, el PSC i BComú i tot i que no ha entrat a valorar en detall la possibilitat que arreli l’operació que proposa Manuel Valls per fer alcalde Colau o Collboni Manuel Vallsi impedir que un independentista dirigeixi Barcelona, ha donat a entendre que l’alcaldessa en funcions no hi està interessada: “Colau vol treballar per un acord en el qual jo sigui l’alcalde”. 

El republicà s’ha reunit en primer lloc amb Artadi al Parlament durant 50 minuts. L’exconsellera ha remarcat que és una primera trobada per establir bases i que la pròxima reunió tindrà lloc divendres a la presó de Soto del Real, amb una visita a Joaquim Forn. Maragall va instar Artadi i Colau a acompanyar-lo a la presó, cosa que la segona va rebutjar.

Alcalde independentista

Artadi ha explicat que Maragall ha mantingut “el que ha dit públicament” i que ha parlat de combinar les “propostes progressistes” per a Barcelona i el front del combat contra el 155 i “pels drets de Catalunya”. “En els dos àmbits ens trobarà”, ha reblat.

Notícies relacionades

Sobre la possibilitat que s’imposi l’operació Valls per impedir que un independentista dirigeixi Barcelona, Artadi ha declarat: “Entenem que la ciutat ha votat que l’alcalde sigui Maragall, no entendríem altres caramboles per fer alcalde algú altre”. També ha recordat a Colau que fa quatre anys ella defensava que governés la llista més votada: “Ja veurem si vol pactar amb el 155”.

La carta de Valls a la màniga

Per part de Barcelona en Comú Joan Subirats, segon de la llista de Colau, ha comentat la reunió de l’alcaldessa en funcions amb Maragall. Ha insistit que BComú vol el PSC en l’acord de govern i que exclou que JxCat participi en aquest pacte. I sobre l’oferta de Valls, es diria que Barcelona en Comú opta per guardar-se la carta per pressionar ERC: “No hem parlat de qui serà l’alcalde perquè hem de parlar abans de l’acord de govern. No estem parlant d’investidura, estem parlant d’acord de govern”.