LA RESSACA ELECTORAL

Valls i Ciutadans esquerden la seva relació després de la cita electoral

L'alcaldable avisa que un acord amb Vox dinamitaria la seva aliança a Barcelona

El grup podria cedir tres vots si aconsegueix forjar un pacte amb el PSC i BComú

zentauroepp48183108 graf2170  barcelona  16 05 2019   el candidato de ciudadanos190516213921

zentauroepp48183108 graf2170 barcelona 16 05 2019 el candidato de ciudadanos190516213921 / Enric Fontcuberta

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Manuel Valls i Ciutadans (Cs) van seguir la nit electoral en habitacions separades del mateix hotel. Els taronges havien convocat inicialment els periodistes a la seva seu, però van canviar d’idea el mateix diumenge. Van coincidir a la sala de premsa una vegada finalitzat l’escrutini. El candidat a l’alcaldia va prendre la paraula primer. Deu minuts després ho va fer Carlos Carrizosa. Un lapse de temps que van aprofitar per modificar mínimament l’'attrezzo' col·locant el seu cor de tres banderes al faristol.  

Valls va sorprendre amb un missatge molt clar dirigit als seus socis de papereta: si pacteu amb Vox, trenquem. Ho va dir especialment per l’alcaldia i la Comunitat de Madrid, on la suma dels tres partits de dretes supera els guanyadors. Segons fonts de la llista de Valls, la declaració va ser presa amb estupor pels membres de Cs, ja que desconeixien el contingut del discurs i no s’esperaven una advertència d’aquesta magnitud. Carrizosa ho va passar per alt i no va replicar. “El discurs va ser la culminació de llargs desacords”, assenyalen aquestes veus, que expliquen que les picabaralles no han deixat de succeir-se al si de Barcelona pel Canvi-Cs. 

No era la primera vegada que l’exprimer ministre francès evidenciava la sevaincomoditat per l’acostament dels taronges a l’extrema dreta, però sí que va ser el dia que va parlar més clar. Va criticar obertament el pacte andalús i es va negar a aparèixer en la fotografia de la triple dreta a la plaça de Colón malgrat ser present a la concentració. Dos gestos que van enervar especialment Cs i que van tenir conseqüències en les relacions internes fins al punt en què el líder nacional, Albert Rivera, no ha acudit a cap acte públic al costat del candidat en campanya.  

Tres i tres

Notícies relacionades

Si Cs obre les portes a Vox per desencallar nous governs en els quals vol formar part, la ruptura amb Valls a Barcelona serà “total i definitiva”. Els de Cs no es pronuncien sobre això i fonts de la candidatura creuen que separar-se no seria un procés traumàtic a nivell logístic tot i que "no seria l’ideal". Van deixar clar en el seu acord de coalició que es repartiran els càrrecs al 50%, que disfrutarien dels drets electorals de Cs en la quinzena, que el logo de la formació amb representació parlamentària sortiria a la papereta, però que el màrqueting electoral es dissenyaria sobre el personalisme de Valls. Hauran d’analitzar en aquest moment, si passa, en quina situació queden els que es converteixin en regidors no adscrits. 

En plena ressaca electoral, s’obre un altre escenari que podria generar tensions: un pacte amb el PSC i BComú per desbancar Ernest Maragall. Si arriben a un acord, només necessiten tres dels sis vots de Barcelona pel Canvi-Cs per a la majoria absoluta, per la qual cosa els no afiliats a Cs podrien cedir unilateralment els seus vots o consensuar en el grup que així procedeixin malgrat la incomoditat que generaria en els taronges. “La prioritat és que Maragall no sigui alcalde, però els nostres vots tenen un preu i seria una negociació molt seriosa que transcendeix Barcelona i que incumbeix també als pactes que preparaPedro Sánchez”, indiquen, aventurant que no serà gens fàcil encaixar les mans. “És molt prematur, però podria passar que cedim vots”, afegeixen, i recorden que en tot cas només seria un aval per a una investidura, però no per formar govern, una cosa que implica molts més compromisos que no estan disposats a acceptar de la mà de la llista de Colau.