ELECCIONS MUNICIPALS

Valls: "Collboni farà alcaldessa Colau perquè Sánchez ho té tot lligat"

El candidat assegura que Maragall és "un nou líder bolivarià" per la seva "radicalització"

zentauroepp48257122 valls primera plana190521092335

zentauroepp48257122 valls primera plana190521092335 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Manuel Valls ha reunit aquest dijous les cares més visibles de la seva candidatura per intentar exhibir múscul abans del tancament de la campanya electoral. En l’escenificació, ha reivindicat un afany de "liderar una política de pactes" si aconsegueix tenir la vara, tot i que d’entrada ja ha donat cop de porta "als independentistes i als populistes", que tampoc pensen comptar amb ell. Si el PPC no aconsegueix entrar en l’hemicicle municipal, només li queda el PSC com a soci i Valls s’ha esforçat a allargar la mà a Jaume Collboni al llarg de la quinzena. Però el compte enrere s’esgota i, conscient que comparteixen algun sac d’electors, ha intentat situar-lo com a soci d’Ada Colau per esgarrapar-li vots i erigir-se com "l’únic canvi possible".

"Votar el PSC és votar Colau", ha proclamat, i s’ha mostrat convençut que Collboni ungirà l’alcaldessa perquè "així li ordenaran des de Madrid", perquè "[Pedro] Sánchez el té lligat als seus acords" amb Unides Podem. "Colau se’l va treure de sobre perquè els socialistes van votar el 155, però, si no, seria encara el segon tinent alcalde", ha etzibat recordant la ruptura entre les dues formacions.  

L’alcaldable de Barcelona pel Canvi - Cs ha presentat els seus compromisos a complir abans dels 100 dies de mandat, entre els quals consta la seva predisposició per acabar amb el 'top manta', crear una regidoria de Família i Gent Gran, la gratuïtat del transport públic en cas d’urgència climàtica i l’encàrrec d’una auditoria integral i independent per conèixer la situació del consistori. Unes mesures que, segons ell, ni Colau ni el candidat d’ERC, Ernest Maragall, poden assolir, perquè "uns no volen ni parlar amb el sector privat i els altres es limiten a insultar les institucions públiques i privades que entenen que no són d’estricta obediència catalana".

Construir i rehabilitar

Preguntat per com revertiria el "fracàs" que atribueix a Colau en matèria de vivenda, ha tornat a proposar incentius per a la construcció destinada en una part a lloguer assequible ("10.000 pisos en vuit anys") i ha condemnat que Maragall deixés la porta oberta a "expropiar" pisos turístics il·legals per abundar la borsa de lloguer. "És una proposta d’un nou líder bolivarià que no és Nicolás Maduro ni Pablo Iglesias, sinó Maragall, que cada dia es radicalitza", ha asseverat, i ha blindat la propietat privada.

Notícies relacionades

Valls s’ha mostrat disposat a rehabilitar vivendes en condicions precàries per dinamitzar el sector de la construcció. "Ja n’hi ha prou de mentides, de demagògia; el que necessitem és construir i la Unió Europea ens ha d’ajudar", ha plantejat, i ha dit que comptarà amb "institucions privades" i també "estrangeres" per fer-ho.

No ha donat gaire importància al cara a cara que se celebra demà entre Colau i Maragall, perquè ha dit que "són dues cares de la mateixa moneda". Això sí, ha apuntat que ell ja va celebrar el seu amb l’alcaldessa en precampanya: "Ja el vaig tenir i el vaig guanyar".