CONFLICTE

Nou 'tsunami' veïnal contra l'incivisme i la inseguretat als carrers de Barcelona

Una trentena d'associacions es mobilitzaran divendres per "defensar i recuperar els espais públics"

Aglutinen des de veïns de la Barcelona fins al Turó Park, però es concentraran festivament en una plaça del Raval

zentauroepp44821537 barceloneta181005165056

zentauroepp44821537 barceloneta181005165056 / CARLOS MONTANYES

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

El Ttsunami' Veïnal que l’any passat es va desencadenar diverses vegades al centre de Barcelona amb l’aliança d’una trentena d’entitats de tota la ciutat reclamant sobretot més mesures contra l’incivisme i la inseguretat, tornarà a rugir aquest divendres en ple Raval. El propòsit és el mateix, però el missatge va dirigit a totes les forces polítiques en pugna per l’alcaldia de Barcelona: s’han de"recuperar els carrers i les places". I  "escoltar ciutadans, estudiants, comerciants, jubilats... a tots", per "afrontar els problemes reals" que impedeixen la tranquil·litat i seguretat en els espais públics, es queixen. La concentració, no obstant, serà festiva i reivindicativa. Un toc d’atenció, de moment, davant del que intueixen que serà "un estiu on no faran més que agreujar-se situacions crítiques que complicaran la nostra vida quotidiana", assenyalen en un comunicat.

La mobilització, amb xocolatada inclosa, s’ha convocat a la plaça de Castella, un dels punts calents del Raval quant a incivisme, a les cinc de la tarda. Subscriuen la trobada associacions veïnals o de comerciants del Raval, la Barceloneta, el Gòtic, el Casc Antic, el Mercat Colom, la Barceloneta, la Vila Olímpica, el Poble Nou, Diagonal Mar, Maresme-Besòs, el Poble-sec, Eixample Esquerra, La Prosperitat-Trinitat Vella, Galvany (Turo Park), el Carmel i d’altres. Fonts de l’organització assenyalen a aquest diari que "alguna cosa no marxa a Barcelona quan per primera vegada s’uneixen associacions de barris tan diferents com la zona alta i els de Ciutat Vella", per la qual cosa esperen que els polítics –"sense excepció" d’acord amb l’"atomització" del vot i els possibles pactes– "reflexionin" sobre els problemes que diuen viure en carrers i places.

No volen generar alarmisme, addueixen, sinó "fer una crida a la ciutadania" perquè "alci la veu" i recuperi el territori de barri. "Tots tenen gent i valors suficients per viure i conviure en la diversitat i respecte, treballar i atreure ofertes i inversions de diversos sectors [...], que els joves desenvolupin projectes innovadors, i que "qui es venja prengui nota del que ens fa diferents i acollidors, amb uns valors de llibertat que volem que es respectin", destaquen en la nota.

L’acció arriba després d’un parell de setmanes complicades a Ciutat Vella, on s’han registrat diverses baralles fins i tot amb ganivets als carrers, que s’han difós per les xarxes socials. Amb l’arribada del bon temps, l’afluència als seus carrers es multiplica, la qual cosa ha posat els residents en alerta, addueixen.

Sense acord sobre el front marítim

Un altre tema que ha posat sobre la taula una part del moviment veïnal és el del lleure nocturn al front marítim. Les associacions de la Barceloneta i la Vila Olímpica i els veïns de Moscou-Trias Fargas han remès una carta a la regidora Gala Pin i una altra a la Delegació del Govern a Catalunya demanant informació més clara sobre el futur dels locals de la zona. Els veïns rebutgen el model de concentració.

Notícies relacionades

La confusió es produeix perquè Pin va anunciar fa dues setmanes a so de bombo i platerets un acord amb el Govern (titular dels terrenys maritimoterrestres) per liquidar els restaurants-club que a la nit exerceixen (amb llicència) de discoteca al costat de l’Hotel Arts, mentreque hores més tard el Govern va desmentir aquest pacte, ja que encara s’està negociant el futur de la zona. Per tant, relata Manel Martínez, portaveu de la Barceloneta, "és necessària una explicació i no jugar amb la ciutadania a dies de les eleccions", ja que Ada Colau ha continuat parlant de l’erradicació del lleure del litoral en nombroses entrevistes recents.

Els veïns afirmen que si es firma una pròrroga temporal per a les esmentades activitats, ha de ser amb mecanismes de control que permetin la convivència. Precisament, els candidats participaran demà dimecres en un debat de la patronal Fecalon sobre el model de lleure de Barcelona.