URBANISME AMBICIÓS

Collboni planteja una «revolució urbana» amb una previsió de 10 anys

El candidat preveu la reforma de tot el litoral per «reconquistar-lo» per als barcelonins

En total, contempla transformar «l'equivalent a mil illes de l'Eixample»

zentauroepp48259649 pla mitj  de l alcaldable  jaume collboni  la n mero 2 de la190521193147

zentauroepp48259649 pla mitj de l alcaldable jaume collboni la n mero 2 de la190521193147 / Silvia Jardi

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“L’espai equivalent a mil illes de l’Eixample”, aquesta és l’extensió de Barcelona que Jaume Collboni, l’alcaldable del PSC, vol transformar a la ciutat amb la vista posada en la pròxima dècada i complint els postulats de l’Agenda 2030: “la lluita contra el canvi climàtic i la desigualtat, i a favor de la cohesió social”.  Per a l’alcaldable "fa massa temps que aquesta ciutat no té una visió a 10 anys” perquè, segons el seu parer,l’urbanisme plantejat durant l’última dècada, en els mandats de Xavier Trias i Ada Colau, “és la suma de pedaços, improvisació i proves pilots que no han acabat en res”. Així que la seva proposta és “una revolució urbana, perquè Barcelona ha de tornar a pensar en gran”. 

Ho ha afirmat aquest dimarts a la plaça Rosa dels Vents que, per als qui no en coneguin l’ubicació, és la balconada al mar que hi ha darrere de l’Hotel Vela. L’espai escollit no és fútil, ja que des d’allà es domina tot el front marítim: 13 quilòmetres de costa que Collboni es proposa “reconquistar” per als ciutadans. “No podem cedir més espai a l’ús intensiu del turisme, les platges també són per als barcelonins”. El pla ataca tot l’espai, “des del carrer A de la Zona Franca a les Tres Xemeneies de Sant Adrià” i contempla dedicar-lo al lleure, l’esport i l’economia, així com als serveis públics: “¿per què no hi pot haver una escola infantil al costat del mar?”. 

Reconversió del Morrot

Per a Collboni, s’ha d’integrar la Zona Franca en l’imaginari de ciutat, i recuperar el Port Olímpic per als barcelonins; el passeig marítim –”espai fet per etapes”– cal recosir-lo; el Moll de la Fusta, transformar-lo; i els eixos viaris que arriben al mar –Paral·lel, Via Laietana i la Rambla–, reurbanitzar-los; i dotar de més activitat els espais pròxims al Mediterrani, com Montjuïc, la Ciutadella i el Fòrum. El pla també contempla una de les moltes assignatures pendents de Barcelona: la reconversió del Morrot, “un barri ara logístic que ha de ser espai d’activitat econòmica per a empreses de base tecnològica i digital”.

Notícies relacionades

Hi ha més actuacions en cartera, com la cobertura de la Ronda de Dalt i impulsar les actuacions vinculades al sistema ferroviari, entre d’altres. Una «ambiciosa» transformació que Collboni defineix com a blava, verda i vermella, amb referència a vincular la reforma urbana a l’acostament al mar, a la pacificació del trànsit per reduir emissions contaminants i a la cohesió social. 

 El vot útil

I com en cada acte de la campanya, també hi va haver temps per al missatge polític: el del PSC és “el vot útil” per tenir “un alcalde progressista, bon govern i no subordinar Barcelona al ‘procés’”, afirma l’alcaldable. Deixar el consistori en mans d’un possible pacte entre BComú i ERC seria “sumar el mal govern de Colau amb el conflicte i divisió provocats pels independentistes. Un desastre”.