SOBREOCUPACIÓ DE LA VIA PÚBLICA

Els altres 'top manta' s'enquisten a la Rambla i a la plaça Reial

La venda il·legal de 'suvenirs' barats s'instal·la a les voreres del transitat passeig

S'afegeixen als 'manters' de ferralla que s'han multiplicat els diumenges al costat del mercat filatèlic

zentauroepp48190459 manteros190517181621

zentauroepp48190459 manteros190517181621 / FERRAN NADEU

5
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

La venda ambulant il·legal als carrers de Barcelona, lluny de minvar, sembla no fer més que petits canvis d’escenari alhora que es diversifica pel que fa a la seva mercaderia i circumstàncies. Al fenomen més extens del 'top manta' que es nodreix essencialment de productes falsificats, se suma un auge de la venda mantera de ‘suvenirs’ barats en plena Rambla. Més d’una trentena d’oferents arriben a coincidir aquests dies en el transitat passeig, venent un repertori reiteratiu de ventalls, imants, castanyoles i artefactes voladors per a nens, entre d’altres. Se sumen a la creixent oferta de ferralla mantera que s’instal·la els diumenges a la plaça Reial si la Guàrdia Urbana no hi és, i a l’intermitent tornada de ‘top manta’ ‘tradicional’ a la part final del passeig, quan l’operatiu policial especial evita que se situïn al Portal de la Pau. 

Venda de ventalls al terra de la Rambla. / ferran nadeu

Ni el protagonisme d’aquest fenomen social en els debats electorals entre alcaldables ha minvat el vigor del 'top manta' aquestes setmanes. L’ajuntament d’Ada Colau ha mirat d’erradicar-lo de la zona de Colom, com va avançar aquest diari, davant la proximitat d’un mercat ambulant autoritzat que se’n veia molt perjudicat, però a Joan de Borbó és en plena efervescència preestival, així com al front marítim i part dels venedors de Colom també avancen cap a la Rambla a la recerca d’un espai de venda. Per a desesperació del comerç ramblista, coincideixen allà amb l’apogeu de la venda ambulant –també en mantes tot i que més petites– de ‘suvenirs’ d’un a cinc euros, protagonitzada sobretot per pakistanesos.

Variats perfils

Aquest és un perfil molt diferent al dels manters habituals, majoritàriament sense papers i d’origen senegalès. Els venedors de castanyoles i altres són la majoria i s’adrecen únicament al turista. Es pot recordar que aquest eix ja té una enorme oferta de botigues de records, que els plans d’usos de Ciutat Vella tracten de frenar des de fa anys. Per a Fermín Villar, president d’Amics de la Rambla i també de la Plataforma d’Afectats pel Top Manta (que aglutina desenes d’entitats de comerciants de tota la ciutat), aquest últim fenomen no és més que una altra cara de la venda il·legal, tot i que no lligada a la falta de permisos de treball en moltes ocasions, com sí que passa amb els venedors de bosses, vambes i peces falsificades, abocats a l’activitat com a forma de subsistència. La plataforma ha mantingut reunions amb els candidats a l’alcaldia per reclamar que es busquin solucions davant d’aquestes activitats. 

En un moment en què la Rambla espera amb impaciència la seva reforma urbanística –postergada en la seva primera fase fins després de les eleccions– i amb la premissa de redistribuir les seves activitats per descongestionar la marabunta per als vianants, la venda de ‘suvenirs’ sobre les voreres complica encara més la mobilitat aquests dies. Alguns articles són omnipresents des de primera hora, com els ventalls o xiulets. D’altres despunten sobretot si arriben autocars turístics o creuers, apareixen llavors a preu fet els oferents de pals de ‘selfie’. Poden localitzar-se en qualsevol punt del passeig. A entrada de fosc, és més cridanera la venda de joguines voladores i de colors fluorescents que s’eleven en les demostracions. 

Un quiosquer que vengui imants com a complement a la premsa tradicional, conviu amb algun venedor no reglat disposat al regateig. Una sobredosi de ‘suvenirs’ que, per acabar-ho d’adobar, no són de qualitat, quan no resulten antagònics amb la cultura local. El resultat són passejants atabalats, immigrants en permanent estat d’alerta per si hi ha policia o decomisos i comerciants irritats per la competència o la imatge de la ciutat. I, hi coincideixen comerciants tradicionals de l’eix, hi ha poca policia com per afrontar la picardia i l’hiperactivitat que es concentra a la zona.

Passades les nou de la nit i quan mossos i urbans són menys visibles a la plaça de Catalunya, del no-res apareixen tambédesenes de manters amb falsificacions que despleguen davant el bar Zuric malgrat l’al·luvió de vianants. Precisament a aquelles hores comença la venda nocturna de llaunes de cervesa, que no cessa fins a l’alba per carrers del Gòtic i el Raval, en especial a l’haver-se incrementat l’afluència de viatgers des de Setmana Santa. El seu desplegament per carrers i carrerons és tan extens que qualsevol intent policial queda curt.

El seu abordatge, no obstant, és en aquest cas a cop de decomís. Per contra, el tema del ‘top manta’ dels sensepapers s’intenta atenuar també amb un enfocament més social i polièdric, és a dir, per via de la llei d’estrangeria, amb integració laboral en altres àmbits i combatent la venda a l’engròs dels articles des de grans naus industrials.

Misèria a les voreres

Notícies relacionades

Els diumenges, a tota aquesta casuística se suma un mercat de la misèria que tot i que ja porta molts mesos a la plaça Reial en les últimes setmanes s’ha multiplicat greument, des de l’obertura del nou parc de Glòries i amb l’expulsió de la venda en aquesta zona. El president del mercat de Numismàtica i Filatèlia Plaça Reial, José María Ríos, assegura haver comptat fins a 180 manters de ferralla, gairebé tots d’origen magribí, fa tot just unes setmanes. La situació a la plaça és de gran tensió perquè abans de les sis del matí ja hi sol haver una vintena d’aquests venedors que impedeixen la posterior ubicació dels comerciants de segells i monedes. Només desapareixen si la Guàrdia Urbana s’instal·la permanentment, fet que ha passat en comptades ocasions, relaten. Sinó, tornen tan bon punt la policia desapareix. 

Mercat de la misèria, a mig muntar, a la plaça Reial, un diumenge d’abril. / jordi cotrina

L’estampa de la plaça, que ha lluitat molt per millorar la seva fisonomia i seguretat, és un desastre fins a passat el migdia, amb desenes de draps sobre els quals s’ofereixen sabates velles, quincalla i trastos en ple centre per a esglai dels passejants. Els filatèlics es queixen, a més, que aquesta mercaderia inclou articles robats i atrau alguns "visitants problemàtics" a la zona.

Més decomisos el 2018

L’Ajuntament de Barcelona assegura que es realitzen dues actuacions setmanals contra la venda irregular. En termes de decomisos, el 2015 van ser més de 873.000 els productes confiscats; el 2016, més de 1.118.000, que van caure a 957.000 a l’any següent perquè l’atemptat i el conflicte polític van desviar policia a les esmentades urgències; el 2018, es van arribar als 1.132.000 productes.