ELECCIONS MUNICIPALS

Collboni proposa un carnet per punts per als pisos turístics

L'alcaldable del PSC també reclama gestionar el 100% de la taxa turística des de l'ajuntament

zentauroepp48146336 barcelona 14 05 2019 politica elecciones municipales el cand190514184909

zentauroepp48146336 barcelona 14 05 2019 politica elecciones municipales el cand190514184909 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Per a Jaume Collboni és un error el discurs negatiu que s’ha instal·lat últimament a Barcelona sobre el turisme. L’alcaldable del PSC defensa la indústria turística per "la riquesa que aporta i els llocs de treball que genera" a la ciutat, però, això sí, no val qualsevol turisme, Collboni advoca per un de "sostenible, vinculat a la cultura, a la gastronomia i al comerç", i per un que, sobretot, estigui al servei de la ciutat i no a la inversa, que "convisqui en pau i respecti les normes". Aquesta és l’actitud que ha desgranat aquest dimarts el candidat durant la presentació de les seves propostes per reorientar el model turístic de Barcelona amb el recolzament de la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme Reyes Maroto. 

Collboni no només aposta per combatre els allotjament il·legals – "els pisos turístics han d’estar regulats i tenir llicència i tutela de l’Administració" – sinó que proposa un canvi legislatiu que permeti atorgar llicències per a aquests apartaments amb un sistema de punts, "com aconsegueix el carnet de conduir". I que aquestes siguin temporals. D’aquesta manera, si els propietaris o usuaris no compleixen les normes i l’incivisme fa acte de presència, es podrien anar restant punts a la llicència fins aretirar-la en els casos de reincidència en la falta de respecte envers els veïns i la ciutat en general. L’objectiu és que els ciutadans "percebin en positiu el que té de positiu l’activitat turística", assegura Collboni. I és, també, acabar amb els 25.000 pisos il·legals i les 3.200 incidències registrades en allotjaments turístics per la policia el 2017.

De 15 a 30 milions d’euros

A més d’aquesta proposta, el candidat del PSC, per dirigir a Barcelona cap a un turisme de qualitat, insisteix a capitalitzar des de l’ajuntament el 100% de la taxa turística que genera la ciutat per reinvertir-la en la mateixa ciutat. Passar dels 15 milions d’euros que en l’actualitat la Generalitat traspassa al consistori als 30 milions que suposaria gestionar l’impost sencer permetria "preservar el patrimoni cultural, invertir en els barris que tenen un ús intensiu del turisme i fer promoció turística". Una promoció enfocada a buscar visitants respectuosos amb la cultura i l’entorn, un turisme amb recursos la presència dels quals reverteixi en “llocs de treballs amb salaris dignes” en sectors, com els de l’hostaleria i restauració, amb sous per sota de la mitjana de Barcelona (16.483 euros anuals davant 32.819). 

Notícies relacionades

Una altra de les iniciatives que planteja Collboni per canviar el model de turisme és vincular-lo a la cultura. En aquest àmbit, suggereix invertir part de la taxa turística en un fons publicoprivat (que començaria amb un pressupost de 4,5 milions d’euros per arribar fins als 8), les primeres actuacions del qual se centrarien a reobrir el festival Grec d’agost, consolidar el Festival Metropolità de Dansa, impulsar el festival Clàssica a la Platja, i potenciar la recurrent (i fins ara fallida) idea de crear un pol cultural a Montjuïc a partir dels històrics pavellons cedits a la Fira i la connexió de tots els centres artístics amb seu a la muntanya.

En la presentació del model de turisme que el PSC preveu per a Barcelona, Collboni ha tingut temps, també, per recordar altres de les seves propostes econòmiques ja conegudes com suprimir la taxa d’inici d’activitat durant el primer any de treball dels autònoms i pimes, i impulsar un salari mínim de referència a Barcelona de 1.200 euros.