PROGRAMA ELECTORAL

Valls proposa rellançar Montjuïc amb un consorci publicoprivat i enderrocar Can Vies

L'alcaldable demana "diàleg" per desencallar el futur del CAP Raval Nord i les obres de la Sagrada Família

zentauroepp48134463 barcelona 13 05 2019 pol tica elecciones municipales 2019 el190513135504

zentauroepp48134463 barcelona 13 05 2019 pol tica elecciones municipales 2019 el190513135504 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’alcaldable de Barcelona pel Canvi-Ciutadans, Manuel Valls, ha presentat aquest dilluns el seu programa ‘Barri a barri’, un dossier amb unes 300 mesures específiques, "vestits a mida" en paraules del candidat, per als 73 racons de la capital catalana. Dues de les seves mesures estrella són fer caure el centre social ocupat de Can Vies i l’altra s’ubica a la muntanya de Montjuïc, lloc que proposa "potenciar" amb el llançament d’un projecte que el readapti com a "pulmó" de Barcelona.

Valls apressa renovar els equipaments esportius de la zona, millorar les vies per al trànsit a peu i amb bicicleta (amb una zona única segregada per als vehicles de motor), destinar els edificis en desús a allotjar equipaments culturals, declarar el terreny com a "zona holística", cultivar nova vegetació i col·locar fonts públiques d’aigua. A més, proposa que el castell aculli la seu de l’Observatori Internacional de Ciutats Mediterrànies per al Canvi Climàtic.

¿Però qui vetllarà pel pla? Un nou "instrument jurídic específic que doti autonomia de gestió" que, com ha apuntat en roda de premsa, es transformaria en un consorci publicoprivat.

El CAP del Raval i la Sagrada Família

Els altres grans projectes urbanístics per a la ciutat són: la Marina del Prat Vermell, el 22@ i la Sagrera, on pretén crear edificis destinats tant a la vivenda com a empreses. També impulsarà reformes a les principals artèries de Barcelona: l’avinguda Paral·lel, Meridiana, Via Laietana i Pi i Margall. 

L’exprimer ministre francès també ha apostat per "consensuar" amb els veïns dos dels conflictes actuals: la ubicació del CAP Raval Nord i el futur de les obres de la Sagrada Família que posen en perill algunes de les vivendes dels veïns.

Sobre la primera qüestió, ha advocat per trobar un emplaçament "adequat i consensuat" i oferir un recolzament a la restauració de la capella de la Misericòrdia per ampliar la superfície d’exposició del MACBA.

"S’ha creat amb molta irresponsabilitat un conflicte. No es pot dividir un barri i crear aquesta oposició entre cultura i salut. Cal solucionar-lo sense crear conflictes ni buscar guerres ideològiques", ha valorat, sense entrar en detall sobre quina és la seva proposta per al nou centre sanitari que ha mobilitzat els veïns.

Sobre el temple, ha demanat un "diàleg entre les entitats del barri, les famílies afectades i la Fundació, sense mentir la gent" i ha afegit que "aquest projecte s’ha d’acabar amb les millors condicions possibles". En aquesta zona també ha reclamat idear mesures que portin a la disminució de les afectacions a la via pública per "millorar la regulació de fluxos turístics, dels accessos i de la mobilitat".

Preguntat per la seva opinió sobre la unió del tramvia per la Diagonal, Valls ha afirmat que "no és una prioritat", perquè "hi ha inversions en tema de transport públic que ens semblen més interessants". "Això provocaria canvis, caos, conseqüències a tot aquest sector de l’Eixample. Hi ha una alternativa molt més potent amb el mateix temps, que és el bus elèctric", ha apuntat.

Notícies relacionades

Quant al futur de la presó de la Model, ha assegurat que cal "executar" immediatament el pla per convertir l’espai en un "projecte global destinat a ampliar zones verdes i un equipament escolar i de vivenda". Així mateix, s’ha compromès a "facilitar la ubicació del projecte del museu de l’Hermitage al port de Barcelona com un equipament que incrementi l’oferta cultural i educativa".

Valls ha reivindicat el seu treball a peu de carrer "durant vuit mesos de visites". "Em comprometo que si soc elegit tornaré, tornaré i tornaré per continuar escoltant. Barcelona necessita aquest diàleg permanent", ha conclòs.