MANIFEST

Valls s'erigeix com a garant que BCN continuï sent «capital europea»

L'alcaldable veu «molt greu» que l'independentisme arrasi a la Cambra de Comerç

zentauroepp45193676 manuel valls180925192822

zentauroepp45193676 manuel valls180925192822 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El dia en què es compleixen 69 anys de la Declaració de Schuman, l’alcaldable per Barcelona, Manuel Valls, ha volgut reforçar el seu perfil europeista a poques hores del tret de sortida de la campanya electoral del 26-M. L’ex primer ministre francès s’ha acompanyat aquest dijous de catedràtics, doctors i antics funcionaris de les institucions europees per blindar Barcelona com a “capital europea” davant els escarafalls dels “populismes i nacionalismes”. 

En una trobada a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona (UB), Valls ha repassat la història de la Unió Europea (UE), des de la posada en comú de la producció de carbó i acer fins als reptes actuals com el ‘brexit’. “Marxaran tots els anglesos, malgrat guanyar els partits de futbol”, ha començat, amb sorna. “És una tragèdia que se’n vagin. ¿Com van aguantar quan Europa s’enfonsava i els nazis anaven guanyant la guerra? Veure aquest gran país anar-se’n [de la UE] és un drama. Espero que tinguin l’oportunitat de recuperar això”, ha valorat. Sobre el desafiament català, ha assegurat que “no es pot ser nacionalista i europeista”

Els signants del manifest de recolzament a la seva candidatura demanen que es deixi de pensar “que Europa no ens entén per fer un esforç per entendre-la millor, integrar-nos de ple i contribuir activament”. “Ja n’hi ha prou d’atacs o retirades. Les institucions, començant per l’Ajuntament, han d’acostar-se a la UE i fer el necessari per acostar i fer partícip la ciutadania. Cal construir més ciutadania europea començant per un millor civisme ciutadà”, afirmen.

Notícies relacionades

El text no s’escapa de crítiques al mandatd’Ada Colau  al capdavant del consistori barceloní, tot i que sense esmentar-la: “Desgraciadament Barcelona s’ha vist en els últims anys abocada al replegament i la introspecció que poden portar-la a la decadència”, diuen, i prenen com a mostra d’això que “cap autoritat política europea de primer nivell ens visita i que les nostres autoritats no són rebudes per les primeres instàncies europees”. Amb aquest argumentari, Valls ha sentenciat que el resultat de les eleccions municipals a Barcelona “tindrà conseqüències no només a Catalunya i Espanya, sinó també a Europa”.

La Cambra de Comercç, cap al “desastre”

Hores abans, en un esmorzar a Foment del Treball al costat d’empresaris catalans i el president de la institució Josep Sánchez Llibre, Valls ha mostrat la seva preocupació per la victòria de l’independentisme a les eleccions de la Cambra de Comerç. “Que caigui a mans independentistes és molt greu”, ha etzibat, i ha recordat que familiars seus van ser membres de la directiva anys enrere. “S’obre una nova etapa que pot portar al desastre”, ha alertat.