Finca desallotjada i sense subministrament de gas

Una guerra entre ocupes voreja l'explosió de gas a Barcelona

Mossos i Bombers rebenten la porta, apaguen les flames i detenen un bielorús de 35 anys atrinxerat al domicili

Amb l'incident aflora també que feia gairebé 20 anys que l'amo que havia denunciat la usurpació vivia il·legalment al pis

equipos de emergencia frente al 179 de la calle sepulveda / periodico

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

L’estranya guerra pel control del domicili del 3r 1a del número 179 del carrer de Sepúlveda de Barcelona, al desitjat barri de Sant Antoni, va estar a punt de causar dissabte a la nit un incendi greu. O el que és pitjor: una deflagració de gas que hagués fet saltar a trossos bona part de la finca i ferir de gravetat la resta de veïns, completament aliens a l’eterna disputa que es lliura des de fa anys a la tercera planta del seu bloc.

A les 21.00 hores, els Mossos d’Esquadra van rebre l’avís del presumpte amo del 3r 1a, un tal Eduardo. Denunciava haver sigut agredit per un ocupa. Deia que s’havia colat al seu domicili després d’agredir-lo i de treure-li les claus per força. Afegia que intuïa que l’ocupa volia cremar el pis.

Els agents que van respondre a la trucada van notar des del replà l’olor de dissolvent, o d’algun altre producte que feia pudor d’alcohol, i van donar l’avís als Bombers  i a les ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). La Guàrdia Urbana va tallar el trànsit del tram del carrer Sepúlveda entre Muntaner Casanova. Els bombers van rebentar la porta i van sufocar les flames a temps. Els policies van arrestar l’ocupa, que va quedar detingut pels delictes d’incendiagressió, resistència a agents de l’autoritat i ocupació il·legal d’una propietat. La companyia del gas va tallar el subministrament preventivament i, segons han explicat als veïns, així es quedarà la finca durant diversos dies.

14b7bce7-fe64-4dd2-aa53-780fd8a2b885 / periodico

L’Eduardo, la presumpta víctima, després de la intervenció policial va recuperar el ‘seu’ pis i, després de donar explicacions una mica confuses als seus veïns, va marxar. Deixant la porta del domicili rebentada –i oberta–. Però no sense vigilància. Aquí la història es complica, perquè davant aquesta porta fa diversos dies que dorm un assessor, Rodion, contractat pel propietari real del pis, un ciutadà ucraïnès, un tal Nicolay. Convindria començar pel principi.

L’Eduardo no era l’amo del 3r 1a

Qui explica la disputa pel 3r 1a és el Rodion, el guardià de la porta, que al costat d’una bossa amb xocolatines guarda una carpeta amb els documents oficials que demostren que l’amo real de la vivenda és, efectivament, el Nicolay. El Rodion és un tipus fornit, simpàtic i espanyol, tot i que de mare ucraïnesa. “Aquests pisos es van construir a finals dels 90 i el 3r 1a el va comprar el pare de l’Eduardo, que es va instal·lar al pis tot i que el progenitor mai l’hi va arribar a cedir. El que va fer el pare va ser hipotecar-lo i el va acabar perdent. És a dir, la propietat del pis va passar de mans del pare de l’Eduardo a un banc, que el va treure a subhasta fa 5 anys. El va comprar el Nicolay –i mostra el document del registre de la propietat– i el Nicolay va parlar amb l’Eduardo per arribar a algun tipus d’acord. Fins i tot li va oferir diners. Però l’Eduardo no atenia a raons”. El Rodion agafa aire, i prossegueix.  

El Rodion, assessor de l’amo real, vigila el 3r 1a dormint al replà. / GUILLEM SÀNCHEZ

“El Nicolay es va embolicar en un litigi amb l’Eduardo que ha durat 5 anys, però no ha aconseguit recuperar la casa seva. L’Eduardo, durant tot aquest temps, ha continuat fingint davant de la resta de veïns que ell era el veritable amo de la casa. Però últimament ni tan sols vivia aquí. Ho sé perquè fa més d’una setmana que dormo al replà i, menys quan marxo a casa per arreglar-me, sempre soc davant la porta. La setmana passada es va colar un ocupa bielorús a la casa. I el Nicolay li va donar permís per quedar-se perquè el preferia a l’Eduardo. Però l’Eduardo va denunciar l’ocupació del bielorús i els veïns van declarar davant dels Mossos que efectivament –això pensaven ells– era el propietari i el nouvingut un ocupa. Els policies van fer fora el bielorús i l’Eduardo va instal·lar una porta antiocupa. El bielorús va tornar a la càrrega aquest dissabte, va entrar al pis i va fingir que el cremaria. Això és tot. En realitat, no volia cremar-lo”, tranquil·litza.

No era un ocupa casual

Notícies relacionades

Segons fonts policials consultades per aquest diari, el bielorús, o això ha declarat ell als Mossos aquest diumenge, va actuar amb el coneixement del Nicolay, tot i que aquesta versió no està provada. Aquest home resideix a Madrid i té 35 anys i, en dependències policials, ha insistit que si va fer una pira al menjador de la casa de l’Eduardo [la del Nicolay, papers en mà] i va provar de reduir-la a cendres va ser perquè l’Eduardo no tornés a casa ‘seva’.

La resta de veïns han assistit, desinformats, a la guerra entre l’Eduardo i el bielorús amb els ulls com taronges. Ahir a la nit els van desallotjar perquè els bombers van avisar que hi havia risc d’explosió a la finca i ara estaran una setmana sense gas. “Que quedi clar a la notícia que això no fa cap gràcia perquè podria haver acabat amb morts”, exigeix un dels pocs veïns que s’atreveix a parlar amb aquest diari. Queda clar. 

Temes:

Sant Antoni