EN COMÚ PODEM

Asens es felicita per resistir malgrat caure de 12 a 7 diputats

"Per primera vegada un partit sobiranista té opcions de participar en un Govern espanyol", afirma el candidat

Els comuns perden la primera plaça aconseguida el 2015 i el 2016, però celebren que el daltabaix no sigui més gran

zentauroepp47941230 politica  28 04 2019   noche electoral 28a elecciones genera190428205628

zentauroepp47941230 politica 28 04 2019 noche electoral 28a elecciones genera190428205628

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

De vegades, la vida és en termes relatius, i l’èxit i el fracàs no es mesuren tant pel que passa com pel que semblava que anava a passar. Per això Jaume Asens, cap de llista d’En Comú Podem per Barcelona en aquestes eleccions, aquest diumenge era un home considerablement feliç. Perquè la seva candidatura ha perdut molt, cinc dels dotze diputats que els comuns van aconseguir al Congrés fa dos anys i mig, però s’ha de tenir en compte que al principi de la campanya de les generals semblava que podia perdre encara més“Ens donaven quatre diputats i hem remuntat”, ha proclamat Asens, poc abans de mitjanit, flanquejat per l’alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, entre d’altres.

“Per primera vegada un partit sobiranista té opcions de participar en un Govern espanyol”, ha afirmat també Asens. Aquesta segona derivada és un altre motiu d’alegria per a la candidatura. L’amenaça d’un Govern central dominat per la dreta espanyola s’ha esfumat, i Podem pot resultar decisiva per a la formació d’un Executiu encapçalat pel PSOE. Tot això són matisos a un resultat que per si sol no donava per muntar cap festa: En Comú Podem ha perdut més de 200.000 vots a Catalunya si els seus resultats es comparen amb els del 2016.

Optimisme relatiu

Ja a l’arribar a la seu electoral d’En Comú Podem, quan tancaven els col·legis electorals, Asens semblava alleujat per les primeres dades de sondejos que corrien, que li atorgaven vuit representants. L’honra salvada, malgrat que en les dues últimes edicions, el 2015 i el 2016, els comuns van guanyar les legislatives a Catalunya, en les quals en aquesta ocasió queden en tercer lloc.

Notícies relacionades

El panorama semblava molt pitjor fa unes setmanes, i tot i que ningú dona per fet que Asens tingui tots els números per ser ministre, entre fer càbales sobre aquesta hipòtesi i la possibilitat d’haver-se quedat en quatre o cinc regidors i amb la dreta espanyola al Govern hi ha un marge que convida a l’optimisme.

Objectiu a mitges

“Ens marquem l’objectiu de tornar a guanyar i no ho hem aconseguit. Hem remuntat. El context era difícil”, ha afirmat Asens, que ha felicitat el PSOE i ERC per guanyar a Espanya i Catalunya, respectivament. Entre els objectius aconseguits, ha citat que “el tripartit de Colón”, en al·lusió a PP, Ciutadans i Vox, no sumés la majoria necessària per governar. L’encara tinent d’alcalde ha lamentat la irrupció de la ultradreta al Congrés i ha convidat a combatre-la. El PSOE, ha dit, “ha aglutinat el vot de la por”.