POSSIBLE 'MOBBING' IMMOBILIARI

Barcelona acusa una empresa israeliana de desnonar veïns a Ciutat Vella

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, denuncia la negativa del propietari a oferir un lloguer social a una família que acumula impagaments per no poder pagar-lo

zentauroepp47067249 barcelona 22 02 2019 el pleno del ajuntament debate por  pri190415191301

zentauroepp47067249 barcelona 22 02 2019 el pleno del ajuntament debate por pri190415191301 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

Mig centenar de veïns han aconseguit parar aquest dijous al matí un desnonament al número 6 del carrer d’Espalter, al cor del Raval de Barcelona. L’Ajuntament de Barcelona estudia presentar un recurs contenciós administratiu o bé multar la propietat, Olno Espalter 6 SL, per la seva negativa a oferir un lloguer social a una família que acumula impagaments per no poder pagar-lo. La sanció pot ascendir a 90.000 euros, segons fonts municipals.

La regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, ha mostrat el seu recolzament a la parella desnonada i a la resta del bloc, un immoble de quatre plantes i vuit pisos, situat al costat de la Filmoteca.  “L’edifici va ser comprat per uns inversors israelians que també han comprat altres edificis del barri. El seu ‘modus operandi’ habitual és buidar els pisos per reformar-los i després llogar-los a un preu molt més alt del que paguen actualment les famílies”, ha explicat Pin, qui afegeix que els propietaris van demanar autorització per realitzar obres menors quan en realitat estaven realitzant obres majors que feien “la vida impossible als veïns”, cosa que podria ser considerat ‘mobbing’ immobiliari.

Notícies relacionades

El consistori, que ha hagut de parar les obres en aquest bloc fins i tot en tres ocasions, ha demanat aplicar la llei 24/2015, una norma que obliga els grans propietaris de vivenda a allotjar les persones desnonades amb un lloguer social. “Aquesta llei està una altra vegada en vigor des de febrer del 2019, però els propietaris s’hi han negat i ho hem notificat al Jutjat”,ha afirmat la regidora del districte, que lamenta que aquesta notificació no serveixi per aturar el desnonament. “Creiem que la llei hauria de ser més garantista”, ha afegit Pin, que espera que la llei s’apliqui de la manera més garantista possible tenint en compte “la situació d’emergència habitacional existent”. “Tots ens hem d’alinear per fer complir la llei –ha continuat la regidora–, i des de l’ajuntament farem tot el possible per generar jurisprudència”.

A l’immoble de la Mariam i la seva parella també hi ha actualment dues famílies més desnonades en la mateixa situació. Són deutors de bona fe (no paguen perquè no poden). Dues més a les quals se’ls acabarà el contracte pròximament.

Temes:

Desnonaments