ASSOCIACIÓ SENSE ÀNIM DE LUCRE

Mescladís demana a la justícia que paralitzi el seu desnonament

L'ajuntament vol expulsar aquesta entitat social d'una terrassa municipal després de perdre un concurs públic

L'entitat ha sol·licitat empara al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per aturar l'expulsió

zentauroepp47545215 barcelona reportaje 28 03 2019  espai mescladis  terraza de 190329092558

zentauroepp47545215 barcelona reportaje 28 03 2019 espai mescladis terraza de 190329092558

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A l’Espai Mescladís  li queden cinc dies per haver d’abandonar la terrassa municipal que gestiona alPou de la Figuera, al barri de Santa Caterina i la Ribera de Barcelona. Un projecte, que a més de ser gastronòmic, ajuda a trobar una feina a desenes de persones que viuen en l’exclusió social, i que fa vuit anys que impulsa el teixit social i veïnal del barri. Creuen que el concurs públic que van perdre conté il·legalitats, i ja han portat el cas a la justícia ordinària. El primer objectiu, paralitzar l’ordre d’expulsió que els ha fet arribar l’ajuntament, segons han explicat aquest dijous en una roda de premsa.

El desnonament es produeix després d’haver perdut el concurs públic per renovar la gestió d’aquest espai municipal durant dos anys més, tal com va explicar EL PERIÓDICO. L’ha guanyat un propietari que ofereix cinc vegades més beneficis que ells, i que ja acumula dues terrasses municipals a Ciutat Vella. “Estan premiant la lògica empresarial i de beneficis econòmics”, va lamentar ahir Martín Habiague, director de Mescladís, que va afegir: “Aquest espai dona el 80% dels beneficis de l’entitat”. Gràcies a això poden oferir oportunitats a menors migrants que vagaregen per la zona, ajudar immigrants sense papers, o persones en risc de pobresa. 

El Col·lectiu Ronda hi veu “il·legalitats”

“No volem marxar d’aquí”, ha assenyalat Habiague. Després de la lluita burocràtica per intentar anul·lar el contracte perdut per només tres punts, ara inicien el periple legal. “L’ajuntament ha comès una il·legalitat”, ha assenyalat l’advocat del Col·lectiu Ronda, Marc Vilar, que ha titllat d’“inconcretes”  les bases del concurs públic. Un dels requisits per quedar-se al lloc era que la meitat de la plantilla fossin persones en risc d’exclusió social. Mescladís compta amb 13 treballadors, d’un total de 15, en aquesta situació. Són el 86% de la plantilla. Però l’ajuntament els dona els punts com si fossin el 75%. “Haurien de tenir la puntuació màxima”, ha recalcat l’advocat.  Si fos així, l’espai Mescladís hauria guanyat la subcontracta.

Petició al TSJC

Primer van portar el cas al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic. Aquest tribunal, de la Generalitat, s’ha considerat incompetent per jutjar el cas. Ahir van exposar el cas a la justícia ordinària, demanant que obliguin el primer a fer-se càrrec del cas, i adjuntant la petició d’ajornar el desnonament fins que no hi hagi sentència com a mesura cautelar. “Està en joc la supervivència de l’entitat, els costos socials poden ser gravíssims”, ha assenyalat Vilar.

Membres de l’ajuntament, en contra de l’expulsió

Notícies relacionades

Després d’aquesta decisió municipal, membres de l’Ajuntament de Barcelona han lamentat aquesta decisió, i els han mostrat el seu recolzament a través de diverses cartes. És el cas de la direcció de serveis d’Atenció i Acollida a Immigrants, la direcció de Drets de Ciutadania i Diversitat i la direcció de serveis a les Persones i al Territori de Ciutat Vella. Tots són serveis amb els quals col·labora Mescladís. Els dos primers pertanyen a la tinença d’alcaldia que comanda Jaume Asens, i el tercer, a la regidora del districte Gala Pin. Aquestes cartes s’han aportat en la causa judicial, per provar l’impacte social negatiu que provocaria l’expulsió d’aquesta entitat. 

No obstant, a banda d’aquests tres, hi ha més de 85 entitats i organitzacions que han mostrat el seu recolzament al projecte a través de cartes, i 9.000 persones que han firmat en favor d’anular aquest contracte i mantenir el projecte social al barri.