artistes de carrer

L'ajuntament ajorna el concurs per seleccionar les estàtues humanes de la Rambla

L'associació que agrupa els creadors i el consistori discrepen sobre les formes del procés seguit per poder accedir al certamen

zentauroepp47890778 barcelona 25 04 2019 barcelona protesta de las estatuas huma190425191209

zentauroepp47890778 barcelona 25 04 2019 barcelona protesta de las estatuas huma190425191209 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dijous s’havia d’haver fet el concurs per seleccionar els 24 artistes de carrer amb llicència per actuar a la Rambla com aestàtues humanes. El primer des que el febrer passat es va aprovar la nova normativa, la que modifica parcialment la regulació del 2012 que va posar ordre a l’activitat artística al passeig i que va desplaçar els creadors de carrer a la part baixa de la Rambla. S’havia de fer però no s’ha fet. S’ha suspès, o millor, s’ha ajornat fins al mes que ve. ¿El motiu? Una mostra de bona voluntat per part del consistori cap al col·lectiu d’artistes descontent amb el reglament des dels seus inicis. Tot i que les versions són antagòniques.

Notícies relacionades

Des de l’Associació República de les Estàtues Humanes de les Rambles de Barcelona asseguren que el concurs l’ha parat el recurs  que han presentat contra el consistori. Acusen l’ajuntament de ser jutge i part, a més de discriminar els creadors. Al·leguen que la normativa preveu 24 llicències i que només hi ha 21 artistes en concurs, amb la qual cosa, d’aquesta manera, el govern municipal no compleix amb el nombre de creadors amb dret a actuar. I acusen, també, l’ajuntament d’haver discriminat amb la selecció almenys dos artistes pel seu currículum, una cosa que el consistori no hauria de fer ja que és el jurat el que té la potestat d’opinar sobre la qualitat del treball de les estàtues humanes. Per això, el recurs. Recurs que el consistori no ha rebut.

El cas és que els artistes que han presentat sol·licitud per poder participar en el concurs han sigut només 23, de manera que no es compleix la quota de 24 perquè no hi ha oferta, no perquè hi hagi veto per part del consistori. Sobre la discriminació, la resposta també és negativa, no n’hi ha. Les dues peticions descartades pateixen de forma, és a dir, no han presentat la documentació requerida: ni la personal ni la professional. Tot i així, l’ajuntament ha decidit ajornar el certamen per no tensar més les per si mateix tenses relacions entre el col·lectiu d’artistes de carrer i l’Administració, i estudiar les acusacions. Mentre no es resol el nou concurs, continuaran vigents les llicències actuals.