TERCERA SETMANA DEL SOROLL

Barcelona convida a conèixer a cegues la ciutat sonora

Els itineraris busquen conscienciar sobre els riscos de la contaminació acústica

Diverses ciutats catalanes traçaran mapes amb les seves zones sonores més tranquil·les

zentauroepp21324007 barcelona 23 01 2013  renuevan el campanario de la catedral 190422171831

zentauroepp21324007 barcelona 23 01 2013 renuevan el campanario de la catedral 190422171831

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tercera edició de la Setmana sense Soroll. Una vegada més, diferents municipis catalans intentaran conscienciar els seus ciutadans sobre la contaminació acústica il’impacte ambiental que genera. A algú li passarà pel cap el Dia sense Cotxes, i això hi té bastant a veure, ja que en el fons de la qüestió hi ha la reflexió sobre com la (mala) acció de l’ésser humà afecta la salut col·lectiva. L’Ajuntament de Barcelona s’uneix a la iniciativa amb diferents propostes. Potser la que més crida l’atenció és la de les rutes a cegues: itineraris guiats amb els ulls embenats. 

Notícies relacionades

Els barris triats per a aquests peculiars passejos són el Gòtic i Navas. La idea és donar a conèixer el patrimoni sonor de la ciutat. En aquesta ocasió, no es tractarà tant d’alertar sobre la quantitat de sorolls innecessaris que emetem, que també, sinó sobre sons urbans que ens envolten i que potser es passen per alt, com les campanades de les esglésies, el cant dels ocells o l’aigua de les fonts. Amb aquesta activitat, denominada 'Els batecs dels barris’ (consultes sobre horaris, en el 010), el consistori pretén acostar als ciutadans "la difícil tasca de gestionar la contaminació acústica als entorns urbans".

A la recerca del silenci

La ciutat s’uneix a una altra activitat impulsada des del Departament de Territori i Sostenibilitat. Es tracta de buscar zones silencioses dins de diferents nuclis urbans. A més de la capital catalana, també hi participen Tarragona, Lleida, Girona i Terrassa. Es tracta de localitzar i caracteritzar itineraris tranquils. Es 'cacen’ a través d’una aplicació mòbil (Noise Capture, només disponible per a Android), que genera mesuraments acústics que queden georeferenciats. Aquest registre queda en un mapa compartit, creant una mena de rutes silencioses a les ciutats participants. Tothom qui vulgui debatre sobre el soroll als entorns urbans també es pot apuntar al 'Vermut sonor', que se celebrarà el 27 d’abril a la Fàbrica del Sol; una tertúlia sobre com el soroll pot afectar les nostres vides.