SEGLE IX

Trobats dos nous trams del Rec Comtal de Barcelona

El descobriment s'ha produït durant la urbanització de les antigues casernes de Sant Andreu

zentauroepp47729830 treballs de neteja i delimitaci  del tram 2 del rec comtal  190412112813

zentauroepp47729830 treballs de neteja i delimitaci del tram 2 del rec comtal 190412112813 / Oscar Varas

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona ha localitzat dos nous trams del Rec Comtal a les antigues casernes de Sant Andreu, en el marc dels treballsd’urbanització que s’estan fent als terrenys d’aquestes antigues casernes.

La intervenció arqueològica està sent dirigida per l’arqueòleg Óscar Varas Ranz, de l’empresa ABANS Serveis Culturals, SL, i ja se sabia que per aquesta zona hi passava el Rec Comtal i un aqüeducte romà.

Segons ha informat l’ajuntament, la primera estructura hidràulica construïda va ser l’aqüeducte romà, al voltant del canvi d’era, i posteriorment, en un moment encara no precís del tot, però al voltant del segle IX, es va construir el Rec Comtal, seguint el mateix traçat de l’aqüeducte, afegint-hi grans revolts per ubicar-hi els nous molins.

L’origen del Rec Comtal es remunta al segle IX, però va ser al llarg del segle XI quan l’ús del Rec es va generalitzar, especialment a partir de la segona meitat del segle, tal com queda reflectit en la documentació.

Tant el Rec com l’aqüeducte neixen en un lloc imprecís a prop del riu Besòs, a la zona de Montcada i Reixac, i té un recorregut d’uns 13 quilòmetres fins a arribar a Barcelona.

Tram 2 del Rec Comtal / ÒSCAR VARAS (ACN)

Un dels trets que defineix el Rec és que es tractad’un gran canal a cel obert, amb un gran cabal d’aigua, cosa que es va fer per poder fer funcionar els molins que es van construir al seu voltant.

La construcció de molins va anar en augment, fins que al segle XIII es comptabilitzaven un total de 21 molins de farina al llarg de tot el traçat.

Sistema de regadiu

El Rec també va funcionar com a sistema de regadiu, ja que feia funcionar tot un sistema de sèquies al llarg del seu recorregut.

Els murs del reg, en els trams on n’hi havia, eren de carreus de pedra de Montjuïc, units amb morter de calç, amb el fons de terra natural, sense cap recobriment especial.

L’any 1929, amb motiu de la construcció de les casernes del Regiment d’Artilleria Lleugera Núm. 7 i de l’edifici de la Mestrança d’Artilleria, es va haver de desviar el traçat del Rec Comtal, modificant-ne el recorregut.

El nou traçat del Rec discorria per l’actual carrer de Fernando Pessoa.

Les casernes van ser propietat del Ministeri de Defensa, i van funcionar durant 69 anys, ocupant una superfície de més de 100.000 m2als dos costats del passeig de Torras i Bages.

Ara, aquesta intervenció arqueològica ha localitzat dos trams del traçat original del Rec Comtal, que va ser derribat per construir les casernes durant la dècada del 1920.

En total estan documentant fins a 24 metres de longitud entre els dos trams, amb una profunditat aproximada de 3 metres, i el curs tindria una amplada entre els 2,5-4 metres a la part inferior i 6 metres en la part superior.

El procés d’excavació està permetent documentar fins a dues fases constructives de cronologia indeterminada, així com diferents nivells de neteja del reg, a més de nombroses deposicions fluvials de sedimentació lenta.

Notícies relacionades

En el tram de reg localitzat al costat del passeig de Santa Coloma han localitzat un mur als dos costats del curs, en la seva part inferior, i que canalitzaria el curs de l’aigua.

La intervenció arqueològica continuarà durant les pròximes setmanes per acabar de documentar la totalitat dels dos trams descoberts

Temes:

Arqueologia