ASSIGNATURA PENDENT

Colau desnona els "nostàlgics del franquisme" del castell de Montjuïc

La Urbana ha fet efectiva l'ordre de desallotjament de l'associació Amics del Castell, després d'anys sense permisos

El juliol del 2015 l'alcaldessa ja els va negar celebrar la missa en record dels "morts en la guerra civil"

zentauroepp10614971 barcelona 24 5 2009    castell de montjuic ultimo dia de pue190411140457

zentauroepp10614971 barcelona 24 5 2009 castell de montjuic ultimo dia de pue190411140457 / JULIO CARBO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dijous al matí la ciutat ha viscut un desnonament singular. L’alcaldessa Ada Colau ha fet efectival’ordre de desallotjament del castell de Montjuïc del’associació Amics del Castell, entitat que estava ocupant l’espai, propietat municipal, "sense cap títol ni dret" que legitimés el seu ús des de feia anys malgrat les insistents invitacions de l’actual equip de govern a marxar.

l’estiu del 2015, tot just arribar a l’alcaldia, Colau ja no els va autoritzar la celebració a la fossa d’una missa, que el col·lectiu oficiava cada 19 de juliol des de 1940, coincidint amb el cop d’Estat. El govern va considerar que el castell no ha de ser el lloc on es duguin a terme actes religiosos i va recordar que l’acte contravenia la llei de memòria històrica, que estableix que les administracions públiques no poden realitzar mencions commemoratives de l’aixecament militar i de la repressió de la dictadura. 

Punt final a una anomalia

Punt final a una anomaliaEl primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha assegurat que aquest dijous s’ha posat fi a una "anomalia a la ciutat amb el llançament judicial d’una associació que celebrava actes religiosos recordant l’alçament franquista en un espai com Montjuïc, que l’ajuntament ha reclamat sempre per a ús públic". Segons Pisarello, "aquest dijous s’ha complert finalmentamb l’objectiu de recuperar el castell per a usos ciutadans, no militars".

El tercer tinent d’alcaldia, Jaume Asens, també ha remarcat que "el mandat va començar tancant la llibreria neonazi Europa i s’acaba fent fora els nostàlgics del franquisme del castell de Montjuïc". "Un exemple de la lluita contra la impunitat dels crims del franquisme i de recuperació de la memòria republicana i democràtica", ha sentenciat Asens.

Recursos desestimats 

Notícies relacionades

Recursos desestimatsEl desallotjament s’ha fet efectiu després de rebre la interlocutòria judicial que autoritzava l’entrada al castell.  Prèviament, els jutjats havien desestimat diversos recursos administratius interposats per l’associació per evitar el desnonament. 

El 7 de juliol del 2017 l’Ajuntament de Barcelona va iniciar el procediment de desnonament administratiu del local 3 de l’edifici i espai 1 del soterrani del castell de Montjuïc. L’associació ha estat recorrent tots els tràmits administratius duts a terme per l’ajuntament per recuperar la possessió d’aquests espais. Uns tràmits que han garantit sempre els drets a la defensa de l’associació i que han finalitzat amb l’acte de llançament d’aquest dijous.