INFORME MUNICIPAL

L'exdirector general de Turisme de Barcelona Jordi William Carnes torna 15.000 euros per despeses indegudes

Carnes va dimitir com a responsable del consorci quan una auditoria va detectar les irregularitats

L'exregidor argumenta que no ha comès irregularitats i es reserva l'opció de reclamar el que ha abonat

zentauroepp17144422 barcelona    30 09 2011   bcn  jordi willam carnes  durante 190410125800

zentauroepp17144422 barcelona 30 09 2011 bcn jordi willam carnes durante 190410125800

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’exdirector general del Consorci Turisme de Barcelona Jordi William Carnes ha tornat a l’organisme 15.400 euros que va gastar en l’exercici del seu càrrec fent servir la targeta de crèdit corporativa de què disposava i que segons una auditoria interna va utilitzar indegudament en relació amb aquesta quantitat. L’auditoria, elaborada entre finals del 2017 i inicis del 2018 va analitzar una part de les despeses del 2016 i va concloure que hi havia irregularitats considerables.  Contactat per aquest diari, Carnes argumenta que la devolució de la quantitat no implica que accepti la seva responsabilitat.

L’anàlisi, avançat per EL PERIÓDICO, es va donar a conèixer al febrer del 2018, quatre dies després que Carnes, que es va anticipar a la tempesta, renunciés al seu càrrec en una carta enviada al president del comitè executiu de Turisme de Barcelona, Joan Gaspart, que al conèixer-se la notícia sobre l’ús de la seva targeta de crèdit va defensar la rectitud de Carnes. El govern municipal havia posat el contingut de l’auditoria en coneixement de Gaspart, del president de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació, Miquel Valls, i del mateix Carnes el desembre del 2017. El consorci va ser creat el 1993 per l’ajuntament, la Cambra i la Fundació Barcelona Promoció.

Informe definitiu

Ara, un informe definitiu sobre la qüestió ha detallat les quantitats abonades per Carnes que es consideren fora de lloc per diferents motius i que estan relacionades amb viatges que van del 2014 al 2017. Segons aquest informe, es van detectar 7.190 euros gastats per Carnes que no estan justificats; 6.359,96 euros més que es van gastar sense seguir les bones pràctiques administratives prefixades, i 1.850 euros disposats en efectiu que no han sigut justificats.

En total, 15.400 euros que, segons el mateix document, Carnes va tornar mitjançant una transferència al consorci de la qual va enviar comprovant a l’organisme el passat 1 de març. L’informe conclou que com que l’interpel·lat va aportar la quantitat exacta que es considerava gastada de forma irregular, es donen per "finalitzades les actuacions corresponents a l’anàlisi del mostreig dels registres revisats".

El consistori afirma que no va poder justificar una part dels diners i va incomplir bones pràctiques quant a la resta

L’informe serà abordat amb tota probabilitat pel comitè executiu que Turisme de Barcelona celebrarà aquest dijous. S’ha de veure quina és ara la tesi de Gaspart, que el febrer del 2018 va apreciar "mala intenció" en qui vinculés la renúncia de Carnes amb els resultats de l’auditoria interna.

El mateix Carnes, que es trobava a Moscou quan l’auditoria va sortir a la llum, va afirmar que es mostrava "entre la sorpresa i la indignació" i no va voler anar més enllà.

Taxis, tabac, licors

L’informe definitiu detalla tota mena de despeses i inclou recomanacions sobre com hauria d’haver actuat el titular de la targeta de crèdit de Turisme de Barcelona. En alguns casos, els justificants no són llegibles o no casen: hi ha algunes despeses registrades a dues ciutats el mateix dia. En d’altres hi ha partides vinculades a l’adquisició de tabac i de consumicions alcohòliques, que l’informe adverteix que no han de ser acceptades. També s’han detectat càrrecs associats a altres persones, que segons el consorci col·laboraven amb l’organisme.

Bones pràctiques

L’inclou constata quines haurien de ser les bones pràctiques contemplades en l’ús d’una targeta de crèdit com la que feia servir Carnes. En relació amb els taxis, indica el document, s’hauria de sol·licitar justificant amb origen, destí, hora i import, a més de la precisió del motiu de la despesa i de la firma del sol·licitant.

En els pagaments a hotels, és necessari aportar un informe justificatiu de la despesa, amb l’import i les dates d’estada i una autorització del president del comitè executiu de Turisme de Barcelona, és a dir, Gaspart. L’informe també recorda que en aquests casos "s’han d’evitar les despeses abusives". Quant als restaurants,  és necessari un informe de la despesa, amb l’import i la data corresponents, i una autorització explícita de Gaspart. El text especifica que no haurien d’acceptar-se despeses "en begudes destil·lades, licors, adquisició de tabac ni gratificació voluntària que es doni a qui ha prestat el servei", és a dir, les propines.

Al·legacions de Carnes

Notícies relacionades

En conversa amb aquest diari, Carnes nega haver comès cap irregularitat i aporta les al·legacions que va presentar a l’informe. Al·legacions, diu, que no han obtingut resposta del consistori, que ha tancat el cas al rebre l’ingrés. Però, segons l’exregidor, aquest pagament no suposa que admeti responsabilitat. Afirma que ho va fer per consell legal per concloure el cas. Però adverteix que, si algú agita l’assumpte de manera interessada –per exemple, en el comitè executiu d’aquest dijous–, està disposat a reclamar els 15.400 euros i, fins i tot, una indemnització per mal moral.

En les al·legacions, Carnes remarca que l’informe no li imputa cap actuació il·legal i reivindica la seva "honradesa per damunt de tot", a més de remarcar que mai ha cobrat dietes. També analitza algunes de les acusacions una a una. Afirma que treure diners en metàl·lic és obligatori en alguns països; que convidar a begudes alcohòliques o a tabac un interlocutor com a representant del consorci és una cosa habitual i necessària; que de vegades és més barat demanar una ampolla de vi màgnum per a sis comensals que diverses petites; recorda que en alguns països la propina és un concepte obligatori que apareix com a tal en la factura; critica que li atribueixin la contractació d’una limusina quan va ser un vehicle VTC amb un cost de 22 euros.