Esbronc de Colau i el Govern pel nou decret de vivenda

L'alcaldessa de Barcelona demana a Calvet retirar les noves mesures perquè enviarà famílies "pobres a la perifèria"

El conseller l'acusa de mentir amb les xifres i de no haver-se llegit bé la regulació

zentauroepp47415550 barcelona 19 03 2019  barcelona   ple especial sobre el pla 190319110707

zentauroepp47415550 barcelona 19 03 2019 barcelona ple especial sobre el pla 190319110707

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

La imminència de l’examen electoral ha fet afilar les ungles als candidats a l’alcaldia de Barcelona aquests dies per torpedinar amb atacs i retrets els seus contrincants o la resta d’administracions sobre algunes de les qüestions clau del mandat que s’esfuma. Per a Ada Colau, la vivenda era matèria sensible i estrella del seu programa, així que al migdia d’avui dilluns ha arremès sense pietat contra les presumptes traves del Govern de Torra als seus plans per a Barcelona. Al seu entendre, el decret llei de vivenda de la Generalitat del març passat tindrà efectes “devastadors” i condemna a la “segregació” en barris marginals a la població amb menys recursos. Hores més tard, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha sortit a la palestra per acusar l’alcaldessa de “mentir”, abonar el “populisme” i no haver llegit bé el decret, que no pensa retirar, perquè “promourà la vivenda de protecció oficial” (VPO).

El ja cèlebre decret, va ser aprovat a començaments de març, però ha de rebre el vistiplau del Parlament la pròxima setmana, pel que Colau ha demanat que es retiri, sense èxit. També ha sol·licitat avui a la resta de formacions que no el recolzin. No obstant, el conseller ha explicat que també pensa tramitar-lo com a projecte de llei per poder introduir-hi esmenes.

En essència, segons el Govern, el document pretén moderar els preus del lloguer de la vivenda lliure i pal·liar el dèficit de la de protecció. Aquestes mesures urgents haurien de servir per augmentar l’oferta protegida de lloguer, combatre les emergències i desnonaments i que es moderin els preus lliures de lloguer, prediquen. També estableix que els contractes d’arrendament tinguin un índex de referència que informi de la mitjana a la zona i que es pugui multar o expropiar a baix preu pisos de persones jurídiques que portin més de dos anys buits.

El paper dels municipis

No obstant, per a Colau aquestes polítiques impliquen tornar als municipis la patata calenta del problema de l’habitatge i “satisfà determinats promotors privats”. El que per a l’alcaldessa fa tan “nefast” el decret és que creu que “liberalitza els pisos protegits” i castiga les persones desfavorides: "Els pobres a la perifèria".  És més, l’alcaldessa pensa que les intencions de la Generalitat suposen un revés a les seves mesures locals perquè el 30% de les noves promocions siguin de protecció oficial a la ciutat. I que deixar fora d’aquest circuit les famílies desnonades torna a situar aquest drama social en mans dels ajuntaments.

La seva interpretació es basa en els nous barems que fixa la conselleria a l’eliminar les nomenclatures prèvies (com a vivenda especial, general i concertada) i establir un únic mòdul els preus del qual dependran dels costos d’edificació i el valor atribuïble al terreny, amb factors de correcció a l’article 83 bis que atenen la certificació energètica i la ubicació. Aquesta computa de forma diferent en zones d’alta densitat i demanda, punt que ha crispat Colau, al considerar que les vivendes protegides als barris més rics costaran un 10% més, la qual cosa “potenciarà la segregació”. En canvi, Calvet manté que les noves mesures només canviaran el cost de producció de les promocions, però “no les condicions per accedir-hi” dels sol·licitants. Ha afirmat que el Govern assumirà la diferència entre els costos i el preu final. De fet, encara no es coneixen els criteris exactes de localització per municipi o barris, ja que dependrà del reglament encara per desenvolupar.

Més enllà dels aspectes tècnics, les espurnes han tornat a saltar entre les dues administracions, com ja va passar fa uns mesos també sobre vivenda, i més recentment en relació amb la regulació dels vehicles VTC.

Notícies relacionades

La líder dels comuns ha criticat amb duresa el Govern de Torra per “trencar la lleialtat institucional” i “criminalitzar” els desnonats, a més de cometre “deixadesa de funcions” a l’afrontar només les promocions de vivenda a Barcelona. Els mateixos dards li ha tornat el conseller a l’acusar-la de manipular les xifres, ja que segons ell dels 3.400 pisos promesos s’haurien entregat 593 i uns altres 900 estan en marxa, tot i que heretats d’anteriors mandats, ha dit. “Que no enganyi ningú” i “abandoni la queixa permanent”. Per Calvet, “tot el que no ha fet (Colau) en quatre anys pretén fer-ho en tres mesos”. No obstant, Colau ha contrareplicat després via twitter desmentint aquestes dades.

  

Altres bases del decret de vivenda

Altres dels aspectes que inclou és que es permet a ajuntaments i Generalitat adquirir terreny mitjançant tempteig i retracte o expropiació forçosa i preveu que els municipis amb alta demanda impulsin en dos anys pisos per llogar. Colau s’ha queixat també que la qualificació permanent de les vivendes de protecció oficial es limiti a terra i vivenda públiques, perquè d’aquesta manera la resta d’oferta protegida torna de seguida a mans privades. Fins ara, aquest ha sigut un dels principals problemes d’aquest parc d’habitatge, que no es consolida. Igualment perversa resultava la vivenda protegida de compra, que després es revèn passats uns anys ja a preu lliure, i que no tenia en compte que les circumstàncies econòmiques del sol·licitant poden canviar amb el temps, la qual cosa fa molt més útil aquest instrument des del lloguer.