Els ruscos no podran ser albergs a l'Hospitalet

La nova norma d'allotjament temporal no permet que aquests convisquin amb pisos de veïns

Els promotors dels espais compartits volien legalitzar-los per aquesta via

arran

arran

2
Es llegeix en minuts

Els controvertits pisos rusc continuen sense aconseguir encaix legal, fins i tot més enllà de les fronteres Barcelona. Un dels que s’havia obert a l’Hospitalet, i la ubicació del qual es va fer pública arran d’un atac de l’organització juvenil Arran dimecres passat, haurà de desaparèixer, davant l’aprovació de la nova normativa d’allotjaments temporals. Els habitants del rusc s’hauran de mudar perquè el recinte mai obtindrà la llicència d’alberg.  

El format d’aquestes vivendes compartides, on els espais són comuns (saló, banys, menjador...) però els llits tenen forma de cubicle per preservar la intimitat, mai ha pretès ser turístic. Però davant de la dificultat d’obtenir la cèdula d’habitabilitat per als grups que solen conviure (normalment de més de 10 persones), els seus promotors planejaven regularitzar-los com a albergs almenys en alguns casos.  

Moratòria prèvia

No obstant, l’Hospitalet va declarar el 2017 una moratòria per frenar els allotjaments temporals a l’espera d’ordenar-los. I finalment, fa uns dies la Generalitat va donar llum verda a la modificació del Pla General Metropolità per a la regulació de les condicions d’emplaçament de pisos turístics i d’establiments destinats a allotjament temporal.    

Notícies relacionades

Aquesta normativa prohibeix que s’obrin noves vivendes turístiques o allotjaments temporals (hotels, hostals, albergs, motels, etc...) en edificis on hi hagi llars. L’activitat turística es considera incompatible amb la vida veïnal i només s’autoritza en blocs complets destinats a aquest negoci o on convisquin amb oficines o comerços. En paral·lel, aquesta oferta només es pot ubicar en zones del planejament urbanístic en què es prevegi un ús residencial. En el cas de pisos turístics, no poden estar en plantes baixes, ni en carrers de menys de vuit metres d’ample. Amb totes aquestes armes, l’Hospitalet es blinda contra la proliferació d’establiments turístics en edificis amb veïns, després de constatar que l’estricta regulació de Barcelona el 2017 podia empènyer el negoci al municipi veí, com començava a passar a Santa Eulàlia i Collblanc. 

En el cas dels pisos rusc, els seus intents a l’Hospitalet han sigut combatuts amb multes (començant per la seva oficina d’exposició), de manera que funcionaven de forma clandestina pendents de la seva pretensió de regularitzar-los. Dimecres, el col·lectiu vinculat a la CUP va atacar el rusc del carrer de Rosselló, cosa que ha forçat el trasllat dels seus habitants, que denuncien que la seva única alternativa serà el carrer.