CENTRE EDUCATIU ENGANXAT AL TRÀNSIT

L'Escola Casas exigeix mesures anticontaminació a la boca del túnel de Glòries

La plataforma Respira Glòries reclama a l'ajuntament contrarestar l'impacte del futur pas subterrani

El consistori col·loca un mur sonoreductor però els pares demanen una barrera verda que protegeixi els alumnes de la pol·lució

zentauroepp47396282 barcelona 15 03 2019 escola casas el clot miembros de la190320115554 / Robert Ramos

zentauroepp47396282 barcelona  15 03 2019  escola casas  el clot  miembros de la190320115554
zentauroepp47396299 barcelona  15 03 2019  escola casas  el clot  miembros de la190320115530

/

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Lacontaminacióté un impacte negatiu en eldesenvolupament cognitiu i conductualdels més petits, segons els estudis fets per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Aquesta afirmació, difosa i repetida en incomptables ocasions pel mateix Ajuntament de Barcelona a la seva campanya a favor d’una mobilitat més sostenible, va posar en alerta les famílies de l’Escola Casas, una escola pública d’infantil i primària enganxada a la Gran Via, una de les principals entrades a la ciutat.

Les famílies de l’Escola Casas estan convençudes que la qualitat de l’aire que respiren diàriament els alumnes d’aquesta escola d’infantil i primària empitjorarà ambla reforma de l’entorn de Glòries. Pot sonar paradoxal quan precisament aquesta obra té per objectiuconvertir l’antic nus viari en un enorme parc urbàamb l’extensió de 12 illes de l’Eixample. Però les famílies argumenten que el centre educatiu dels seus fills està situat just en un dels extrems delstúnels urbansque recolliran tot el trànsit de la Gran Via, amb una intensitat mitjana de 90.000 vehicles al dia, segons el projecte d’obres. “La rampa d’entrada coincideix amb l’escola i, al no haver-hi cap altra sortida de fums, la concentració de contaminants en aquesta zona es dispararà”, afirma José Ramón Gómez, pare d’una nena de 5 anys.

Gómez i una altra desena de pares i mares van decidir organitzar-se fa tot just un any i van crear Respira Glòries, una plataforma molt activa a les xarxes socials l’objectiu fundacional de les quals és “protegir la salut dels nens i població sensible de l’impacte de la contaminació durant i després de les obres del túnel de Glòries”. Una de les primeres accions va ser traslladar la seva preocupació i una llista de peticions a l’alcaldessa de Barcelona,Ada Colau, el 18 de maig, aprofitant la seva visita al barri. “Pocs dies després teníem una unitat mòbil per mesurar els nivells de contaminació atmosfèrica al costat de l’escola, però encara no hem pogut tenir accés a les dades”, explica un altre membre de Respira Glòries, Artur Miró, qui ha gestionat la col·locació d’uns mesuradors propis en els pròxims dies.

L’Associació de Famílies d’Alumnes Escola Casas i el seu Consell Escola van presentar a finals del 2017al·legacionssobre el projecte dels túnels. “Passa per sobre de la sortida de fums i l’afectació directa a l’escola com a receptor sensible i tampoc contempla cap mesura correctora”, afegeix Miró, de professió enginyer ambiental.

Després de diverses reunions a la seu del districte amb membres d’Ecologia Urbana i la constructora Barcelona d’Infraestructures Municipals (Bimsa), Respira Glòries va aconseguir que l’ajuntament instal·lés una pantalla fonoabsorbent en la part del pati que dona a la Gran Via i el canvi de vidres de l’escola per reduir l’impacte acústic i la col·locació d’unes baranes protectores i pavimentació als escocells de la vorera. “L’ajuntament ha adoptat les mesures pertinents des de l’inici de la petició, quan fa un any l’escola va manifestar en una trobada amb l’alcaldessa la seva preocupació per l’impacte de les obres”, expliquen fonts municipals, que asseguren que els nivells de contaminació registrats per la unitat mòbil i sonòmetres instal·lats en la zona es compartiran amb l’escola en la pròxima reunió de seguiment.

El mur sonoreductor instal·lat per l’ajuntament a la paret que afronta amb la Gran Via, la setmana passada / ROBERT RAMOS

Notícies relacionades

Respira Glòries entén que aquestes mesures són insuficients. “Nosaltres demanemun mur verd vegetal més altper reduir la contaminació que sigui perimetral, que cobreixi tot el pati de l’escola, i no una tanca de color verd que només mitiga una mica l’impacte acústic de les obres i la circulació”, explica Miró, que també demanala reforestació del patii critica per incomplet el canvi de vidres. “El doble vidre per aïllar les aules del soroll hauria d’anar acompanyat d’un sistema de climatitzacióamb un filtre específic per regenerar l’aire. Ara, si tanquen no hi ha circulació i respiren tota l’estona el mateix aire”, afegeix l’enginyer ambiental, que reclama “solucions immediates”.

La plataforma està en contacte amb l’Associació de Veïns Clot-Camp de l’Arpai altres “afectats per la problemàtica de la contaminació”, comla plataforma Prou Trànsit del carrer d’IndependènciaProu Trànsiti les famílies d’altres centres educatius veïns. Preparen accions conjuntes per visibilitzar la seva lluita, com una concentració coincidint amb l’obertura d’algun sector del parc de Glòries com la gran zona verda batejada com a Canòpia Urbana, prevista a començaments d’abril, sense data exacta, segons fonts municipals.