Al llom del drac

zentauroepp47428767 barcelona 20 03 2019 barcelona restauraci n fachada  pintura190322202503

zentauroepp47428767 barcelona 20 03 2019 barcelona restauraci n fachada pintura190322202503 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Entrar a la Casa Batlló és relativament fàcil si un està disposat a fer cua i esquivar turistes: suma un milió de visitants anuals dels quals un 80% són forans. El que no està tan a l’abast de la mà és acariciar el llom del drac que corona la façana de l’edifici modernista. Tal qual. Però ara és possible. Només cal ser resident a Barcelona (tot i que no demanen paper que ho acrediti) i no tenir problemes cardíacs o de vertigen (aquí sí que cal firmar un document de descàrrec). Allò d’estar empadronat a la ciutat és intencionat: “Volem implicar la societat local, fer-la partícip de la restauració que s’està duent a terme: el com, el per què, el qui...". Paraula de Laura Pastor, part de l’equip de Cases Singulars, l’empresa que s’encarrega de fer possibles aquestes visites a partir de la restauració de l’edifici. Perquè la Casa Batlló està en obres, però no tancada al públic. Les visites especials duraran fins a l’abril, moment en què es vol donar per acabada la intervenció a la façana. La recuperació de l’interior s’allargarà fins al juny.

Notícies relacionades

Així que amb un casc al cap, el visitant pot enfilar-se a 30 metres d’altura i, des d’allà, no només veure unes magnífiques vistes sobre Barcelona i tenir el llom del drac, a més de la creu, a un pam de la cara sinó que pot, també, apreciar el treball que els restauradors estan fent sobre la ceràmica, fusta, vidre, pedra i ferro que formen la pell exterior de la casa que Antoni Gaudí va remodelar entre el 1904 i el 1906 per a la família de Josep Batlló i Amàlia Godó. No es tracta d’una restauració pròpiament, aquesta es va fer el 2001 i amb caràcter d’urgència, sinó d’un treball de manteniment i conservació: restituir les llacunes de colors que han perdut les escames de ceràmica del drac i reforçar ancoratges dels balcons, entre d’altres. Més intensa està sent la intervenció en la pell interior. De fet, s’està recuperant l’original: estuc multitonal amb forma de trencadís. Cada estança tenia un color diferent, i cada color el seu propi degradat.

Es va descobrir fent uns tastos el 2012, i l’estiu passat va començar la seva recuperació. El més espectacular, el del despatx del senyor Batlló. Les esquerdes de l’estuc estaven recobertes de pa d’or de 22 quirats i un grau de puresa entre el 98 i el 99%. Déu n’hi do. I allà torna a lluir. Per recuperar l’original l’equip d’arquitectes parteix de la poca documentació existent i de les sorpreses que ofereix l’edifici. Al treure la pintura no només ha aparegut l’estuc, han aflorat, també, les inscripcions realitzades pels obrers a les parets amb les mesures dels arrambadors que lluïen totes les estances, i els forats en els quals s’inserien els claus que aguantaven quadres i ceràmiques per tota la casa. Les fotografies donen les formes i les inscripcions les mesures, així que s’ha decidit reproduir-los. No ha fet falta replicar la làmpada del saló principal: es donava per perduda fins que recentment l’última inquilina de l’edifici la va trobar dins d’una maleta. Tot això es veu i s’explica mentre s’arriba al llom del drac.