El Clínic rep 6 milions per investigar el càncer i l'assistència als pacients

L'aliança entre l'hospital i La Caixa potenciarà la recerca pionera d'impacte de la malaltia

La principal actuació serà la creació de la unitat per a la investigació en immunoteràpia del càncer

zentauroepp47454122 clinic190322152115

zentauroepp47454122 clinic190322152115

3
Es llegeix en minuts
Alba Jaumandreu

L’Hospital Clínic de Barcelona rebrà, en un termini de cinc anys, una injecció de La Caixa de sis milions d’euros per invertir en quatre líniesd’investigació i de millora assistencial a pacients i famílies. Aquesta aposta permetrà la creació d’una unitat per a la investigació en immunoteràpia del càncer, la implementació del Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, la creació d’un espai Living Lab, i finalment impulsar el programa BITRECS (o escola de doctors).

La principal meta d’aquesta iniciativa és personalitzar el tracte dels pacients des de la part emocional i espiritual, i també la teràpia partint de les seves afectacions. “Si treballem junts serem imparables i tindrem l’hospital que volem”, ha sentenciat Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària La Caixa, aquest divendres.

Josep Maria Campistol, director general de l’Hospital Clínic, ha assegurat que aquesta inversió permetrà aplicar un nou pla estratègic que preveu un nou univers clínic, humanitzant l’hospital i, alhora, potenciant la investigació des de tres pilars fonamentals: els pacients, els professionals i els recursos.

La injecció de diners més gran la porta la Unitat d’Investigació en Immunoteràpia del Càncer Clínic, que de moment és l’única a Espanya i que se centrarà en la recerca de la immunoteràpia cel·lular. El seu objectiu és desenvolupar noves vies per a un tractament personalitzat amb elements interns del pacient.

“La nostra intenció és trobar el taló de Aquiles del càncer”

Manel Juan

Cap de secció d’Immunoteràpia de l’Hospital Clínic

Fins ara els mètodes previstos per tractar aquesta malaltia eren elements externs com la radioteràpia, la quimioteràpia o intervencions. Amb aquesta inversió i la creació d’aquesta unitat, en canvi, es treballarà per atacar el càncer a partir de les mateixes cèl·lules del pacient, extraient-les i modificant-les per aconseguir la seva correcta funció. “La nostra intenció és trobar el taló de Aquiles del càncer”, ha afirmant Manel Juan, cap de secció d’Immunoteràpia del Clínic.

La segona línia d’inversió és la del Projecte d’Atenció Integral de Persones amb Malalties Avançades. Aquest finançament permetrà a l’Hospital Clínic implementar l’àrea d’Equip d’Atenció Psicosocial (EAPS), format per psicòlegs i treballadors socials al costat d’equips mèdics, per millorar l’acompanyament final dels pacients i les seves famílies, en el tram final de la vida. Es tracta d’un programa que es porta fent des de fa 10 anys a través de 42 equips d’atenció psicosocial que, després d’atendre més de 360.000 persones, ara arriba al Clínic.

Dins d’aquest projecte d’atenció integral també es crearà un espai personal i informal (simulació d’un menjador o un pis), on els pacients amb cures pal·liatives i els seus familiars puguin sentir-se comcasa. A més, s’espera formar mig miler de cuidadors familiars cada any.

“Hi ha d’haver vida fins a l’últim instant”

Marc Simón

Subdirector general de la Fundació Bancària La Caixa

Notícies relacionades

Marc Simón, subdirector general de la Fundació Bancària La Caixa ha assegurat que amb l’atenció integral, que ja és present en diferents punts d’Espanya, els pacients milloren la seva estada i l’última etapa de la vida en un 90% dels casos: “Hi ha d’haver vida fins a l’últim instant”, ha asseverat.

Una altra línia d’inversió en l’atenció al pacient és la creació d’un espai Living Lab: una àread’intercanvi d’experiències partint de la seva estada dins de l’hospital i de la seva malaltia. La intenció no és cap altra que millorar l’atenció dels pacients a través de la seva pròpia veu i dels mateixos familiars, així com augmentar el procés de curacions i teràpies.

Investigació i atenció clínica

L’última línia d’inversió prova de donar un impuls als <strong>investigadors clínics</strong> a través del projecte <strong>BITRECS </strong>(Biomedicine International Training Research Programme for Excellent Clinical Scientists, per les seves sigles en anglès). La intenció d’aquest és que els <strong>metges que vulguin investigar </strong>alhora que exercir activitat clínica ho puguin fer.<br/><br/><strong style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;"> BITRECS </strong><span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">permet als metges que investiguen </span><strong style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">crear un pont entre els pacients i els avenços clínics</strong><span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">, i permet traslladar a la societat el que passa </span><strong style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">dins dels laboratoris.</strong><span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;"> De moment ja hi ha vuit investigadors amb perfils d’investigació postdoctoral dedicant-se a la recerca biomèdica.</span><br/><br/><span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;"> Aquest projecte se subvencionarà a través de la </span><strong style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">Unió Europea</strong><span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">, el 50%, i a través de la </span><strong style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">mateixa institució</strong><span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;"> amb la inversió de La Caixa.</span>