APODERAMENT A TRAVÉS DE L'ESPORT

VÍDEO | Dones de La Mina aprenen a boxejar per defensar-se d'agressions masclistes

Una vintena de veïnes del barri entrena tres vegades per setmana per tenir «una reacció segura davant una situació difícil»

ba935039-b252-4b2e-ae25-06ab538ff3ba-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Alba Gil / Efe

Una vintena de dones del barri de La Mina de Sant Adrià de Besòs, a Barcelona, estan aprenent a boxejar en una iniciativa de l’associació gitana Kali Zor perquè puguin defensar-se de possibles agressions masclistes. De moment són una vintena d’aprenents, fins i tot alguna menor, que entrenen cada setmana al Casal Cívic La Mina de Sant Adrià de Besòs, on s’enfunden un parell de guants per deixar noquejat el masclisme.

“Sabem que vivim en una societat patriarcal i masclista, per això els volíem donar un espai per apoderar-les, on elles tinguessin la veu i aprenguessin defensa personal”, explica el president de l’entitat, Alfonso Amaya. Assegura que totes les dones participants, “totes, sense excepció”, han patit alguna vegada “aquest llast, aquest temor físic” a ser agredides o la por d’arribar a ser-ho.

D’aquí va sorgir la idea d’impartir classes de boxa, un pla que l’entrenador José Sánchez tenia al cap feia temps i a què finalment es va decidir el Nadal passat al saber que una dona havia sigut assassinada en mans de la seva parella. “Quan em vaig aixecar al Nadal i vaig veure que la primera víctima havia sigut apunyalada a Barcelona no ho vaig dubtar més”, sentencia Sánchez, anomenat “el petit Tyson” en al·lusió al famós exboxejador nord-americà.

De la mà de Kali Zor, van organitzar la primera classe a començaments d’aquest any i, des d’aleshores, una vintena de dones entrena tres vegades per setmana per aconseguir sentir-se “bé amb elles mateixes” i “més ben valorades”.

El grup de dones, durant la sessió de boxa. / ENRIC FONTCUBERTA (EFE)

Dunia Martínez, administrativa de 48 anys, és una de les assídues a les classes de boxa, una iniciativa –diu– “molt important i més en els temps d’avui dia”, no només per la defensa personal, sinó també per “relacionar-nos amb altres dones”, remarca. Segons explica, entrenar cada setmana els garanteix tenir “una reacció segura davant d’una situació difícil” i afirma que gràcies al projecte aprenen a actuar “de primeres per després tenir la capacitat de fugir”.

Els impulsors es mostren sorpresos amb la bona acollida que ha tingut aquesta activitat al barri, a què acudeixen participants de tots els perfils i edats, “des de nenes de nou anys a dones de seixanta”, indica Amaya abans de reconèixer que esperaven haver de “picar més pedra”.

No obstant, l’associació, que funciona a base de voluntariat, sent que falten recursos i més implicació de l’administració pública. “Els guants ens els han hagut de deixar gimnasos com a donació”, assenyala Amaya que, malgrat les dificultats, no llança la tovallola.

Futbol contra l’absentisme escolar

De fet, Kali Zor també té una altra iniciativa social,l’Escola de Futbol La Mina, una recepta amb què lluiten contra l’absentisme escolar. “Hi havia poc moviment social al barri i vam escollir el futbol perquè sabíem que tindria un impacte. Necessitàvem treballar amb el sentiment, amb una cosa que els agradés (als menors)”, explica Amaya.

Un moment de l’entrenament. / enric fontcuberta (efe)

Notícies relacionades

Gràcies a tornejos com el “Futvalors”, fan reflexionar els xavals sobre la importància dels estudisi els animen a cultivar-se un futur fora del carrer. “Volem que surtin de la seva zona de confort”, continua Amaya abans d’exclamar: “Fins aleshores, molts no havien agafat mai un autobús en i ara estan d’Erasmus”.

Ja sigui a través del futbol o amb classes de boxa, el barri de La Mina lluita cada dia per trencar amb els estereotips de violència i exclusió social que arrossega. Una batalla per deixar en el passat l’etiqueta de “el barri més problemàtic” de l’extraradi de Barcelona.

Temes:

La Mina