VENDA AMBULANT

El comerç de la Barceloneta augura un estiu amb un 'top manta' «arrelat»

Aprofitant el sol, els manters treballen més hores mentre centenars de persones no deixen de comprar productes falsificats

Els firaires de passeig Joan de Borbó lamenten la «permissivitat» d'una activitat il·legal que fa «minvar» la seva facturació

zentauroepp47294775 barcelona 10 03 2019   barcelona   manteros en el port vell 190310185044

zentauroepp47294775 barcelona 10 03 2019 barcelona manteros en el port vell 190310185044 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Es compten per centenars els venedors ambulants del ‘top manta’ i els seus compradors que dia rere dia, especialment en cap de setmana, inunden el passeig de Joan de Borbó, al barri de la Barceloneta. Uns van transitant i aprofitant gangues, i els altres han optat per ampliar les seves jornades des de les 12 del migdia fins a les set de la tarda, per beneficiar-se al màxim de les hores de sol. Un problema arrelat, que comença a atipar els comerciants de la zona, especialment la fira gastronòmica que té lloc al mateix carrer i que s’ha vist obligada a replegar-se a la vora del port. Denuncien la “permissivitat” de les autoritats, especialment les portuàries, de qui depèn la zona.

El Baba té 38 anys i en fa cinc que va venir a Barcelona fugint de la pobresa al Senegal. No té permís de residència ni de treball, tot i que entre setmana reconeix que fa algunes feines en negre. Per exemple, ajudar a fer mudances, treballar al camp o en obres. Sempre sense permís de treball ni assegurança mèdica. Per treure’s un sobresou, ven sabatilles falsificades al ‘top manta’ de la Barceloneta els dissabtes i diumenges. “Hi ha més moviment”, explica. Com a màxim aconsegueix treure 200 euros entre els dos dies. Com ell, centenars d’homes immigrants venen objectes al passeig de Joan de Borbó. Motxilles, ulleres, altaveus, bosses, gorres o records de la ciutat conformen alguns dels objectes a la venda. “Aquí estem més tranquils que a la plaça Catalunya”, explica el Baba. Un altre dels seus companys, el Mamadou, afegeix que la seva jornada s’ha ampliat recentment. “Ens en anem quan es pon el sol, i ara hi estem dues o tres hores més que a l’hivern”. 

El negoci funciona. I es nota, perquè constantment s’hi veuen persones, algunes turistes, comprant i regatejant pels productes. Per exemple les samarretes del Barça, que costen gairebé un 70% menys que les oficials. La Hilaria, una jove barcelonina, ahir va comprar unes vambes, suposadament de la marca Adidas, per només 25 euros. “M’he estalviat 100 euros”, comentava per justificar la compra. “Els comerciants que es queixen tenen raó, però jo miro per la meva butxaca”, afegia. La mateixa resposta de la Jesenia, una altra dona que viu a la ciutat, i que li va comprar unes ulleres de sol a la seva filla per 10 euros. “La qualitat no és gaire bona però per a mi el preu importa”, explicava. I assegurava que no és la primera vegada que ho fa. “Si vinc a la Barceloneta sempre acabo comprant alguna cosa del ‘top manta’”, assegura. 

Notícies relacionades

I els comerciants de la zona, especialment els que fan una activitat semblant, veuen amb ràbia i impotència com els passen la mà per la cara. “Estan cometent una activitat il·legal amb total permissivitat de les autoritats, tenen barra lliure”, lamenta el responsable de la Fira Gastronòmica del passeig de Joan de Borbó, Josep Maria Soldevila. Assegura que el ‘top manta’ fa “minvar” la seva facturació cada cap de setmana. Els firaires comencen a les nou del matí. “Quan ells arriben, a les 12, les vendes cauen en picat”, explica Soldevila, que veu els manters com una “competència deslleial”. Aquests comerciants paguen religiosament els seus impostos a l’autoritat portuària i han hagut de sortir de la primera línia del passeig per replegar-se al darrere, just al costat del port. “Ho vam haver de pactar amb ells”, afegeix. 

La presència del ‘top manta’ en aquest passeig de la Barceloneta no és, de cap manera, un fet excepcional. “L’estiu passat va augmentar moltíssim, i ara el problema ha arrelat”, comenten alguns comerciants de la zona, que temen el que pugui passar a l’estiu. Aquest espai pertany al Port de Barcelona, amb una policia pròpia i “desbordada” segons els firaires, en comparació amb el nombre de manters que s’acumulen, dia rere dia, al passeig. Fonts de l’ajuntament insisteixen que cada setmana es fan a la ciutat dues batudes policials contra el ‘top manta’, i assenyalen que aquest problema no es resoldrà fins que la llei d’estrangeria faciliti que aquestes persones puguin treballar de forma legal.