REFORMA URBANÍSTICA

L'ajuntament posa al dia les obres de la Sagrada Família

El ple municipal aprova l'acord perquè el temple actualitzi la seva llicència i aporti 36 milions a la ciutat en 10 anys

El pacte no inclou cap decisió sobre la façana de la Glòria, la part del projecte amb més afectació urbana

zentauroepp41051521 barcelona  11 11 2017  vista aerea de la sagrada familia en 181008130506

zentauroepp41051521 barcelona 11 11 2017 vista aerea de la sagrada familia en 181008130506 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha abordat aquest divendres el difícil assumpte de la llicència d’obres de la Sagrada Família. El govern d’Ada Colau el va instar a tramitar-ho, tal com va avançar aquest diari a finals del 2016, i la basílica va contestar que tenia un permís de l’antic poble de Sant Martí de Provençals. No va colar. A l’octubre es va assolir un acord en què, aparentment, guanyen les dues parts: el temple demanarà la corresponent acreditació –que segurament seran quatre cèntims per totes les bonificacions a què es pot acollir l’Església– i a més es compromet a invertir 36 milions d’euros en els pròxims 10 anys en la millora de l’entorn de la finca. Continua quedant al tinter el més delicat, la culminació de la façana de la Glòria, que requereix l’erradicació d’un mínim de 150 vivendes per obrir un passeig de 300 metres de longitud fins a la Diagonal. Seria, de fet, l’entrada principal de l’edifici. Això és un meló per al següent mandat. En qualsevol cas, sí que s’han establert les bases legals perquè la junta constructora pugui tramitar els permisos de cara a normalitzar la situació administrativa del projecte d’Antoni Gaudí.

Notícies relacionades

La reforma urbanística ha aconseguit el vot favorable de Barcelona en Comú, del PDECat, del PP i Ciutadans, l’abstenció d’ERC i el vot en contra del PSC i la CUP. Tots els grups municipals han enlletgit al govern que s’hagi deixat per més endavant el tema de la Glòria i que s’hagi centrat "en el més fàcil". Més d’un haurà recordat el recent acord del ple sobre el tramvia per la Diagonal, que també va deixar per al següent mandat les decisions més importants del projecte. En qualsevol cas, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, s’ha sorprès de la reacció dels seus contrincants polítics: "Si era tan senzill, no entenc com ningú ho havia aconseguit en 137 anys; en qualsevol cas, espero que el més complicat ho puguem començar a treballar tots junts a partir d’ara".

Canvi de jaqueta

Daniel Mòdol no ha escatimat crítiques des delgrup socialista. Però no per la seva manifesta animadversió per l’arquitectura del temple (seva és l’expressió "és una mona de Pasqua"), sinó pel rerefons del que s’ha votat en el ple municipal. "El govern va dir que aturaria els desnonaments i avui és còmplice del 'mobbing' immobiliari. Això no és un acord històric, és un regal a un privat, i han deixat de banda els veïns". Fa referència, òbviament, als residents d’aquelles dues illes entre Mallorca i la Diagonal que el cap de setmana passat ja es van manifestar en contra de les negociacions entre el consistori i la basílica, i en contra de l’escalinata d’accés i el pont elevat que, segons la junta constructora (són molts els que ho dubten), va dibuixar el mateix Antoni Gaudí. Aquest accés és el que requeriria fer caure les 150 vivendes. Tot això s’abordarà en una comissió específica en què participaran experts i veïns. Resolució, o no, en el pròxim mandat.