Transport

Fracassa la mediació i els treballadors del metro faran vaga durant el Mobile

Les parts no han aconseguit posar-se d'acord i la Generalitat ha decretat serveis mínims del 50% durant les hores punta i del 30% per a la resta

icoy34812149 metro barcelona tmb161101181641

icoy34812149 metro barcelona tmb161101181641

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto / Agencias

La direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i els sindicats no han aconseguit posar-se d’acord i hi haurà vaga de metro durant la celebració del Mobile World Congress (MWC). Així ho han confirmat diverses fonts sindicals després de finalitzar la mediació convocada pel Departament de Treball. La Generalitat ja ha decretat els serveis mínims per als pròxims 25, 26, 27 i 28 de febrer, que seran del 50% en les hores punta, és a dir, de 6.30 a 9.30 hores i de 16.00 a 20.00 hores. La resta del servei haurà d’operar al 30% de capacitat. Les aturades convocades per les centrals són de 7.00 a 9.00 hores, de 16.00 a 18.00 hores i de 22.50 a 00.50 hores.

Després de fracassar la mediació i fixar el Departament de Treball els serveis mínims, la presidenta de TMB i regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Mercedes Vidal, ha assegurat que aquests serveis mínims són "insuficients" i que "no garantiran adequadament" la mobilitat. També ha assenyalat que són els mateixos que es van decretar per a la vaga de metro fa dos anys sense tenir en compte que l’ús del metro està augmentant a un ritme del 5% anual.

Si bé la presidenta de TMB va declarar moments abans del començament de la mediació a la seu de Treball que existien totes les "condicions" necessàries per evitar la vaga de metro, els representants sindicals s’hi han manifestat rotundament en contra. Aquests critiquen la mateixa celebració de la mediació d’aquest divendres, ja que la dinàmica dels sindicats del metro és de ratificar tot acord aconseguit amb el comitè de vaga amb l’assemblea de treballadors. I l’última la van celebrar dijous passat, després de fracassar la mediació de dimecres. 

Barcelona reviurà, així, un any més les imatges del metro col·lapsat durant l’alta afluència de passatgers que viu la ciutat durant el Mobile. "Som conscients que perjudiquem la ciutadania, però això és una cosa que desgraciadament faríem durant tot l’any. Si la repercussió de fer quatre dies de vaga durant el Mobile ens permet no haver de fer més aturades, nosaltres ho tenim clar", expliquen fonts sindicals.

Amiant, la principal reivindicació

Notícies relacionades

El principal argument esgrimit per les centrals per justificar les aturades és la crisi de l’amiant que viu el metro de Barcelona. De moment, ja són 12 els casos d’alteracions pleurals que l’empresa admet que podrien estar vinculades amb l’exposició a les fibres de l’amiant. Aquestes persones, va assenyalar TMB en un comunicat el 9 de gener passat, no requereixen tractament mèdic. La prova mèdica ja l’han passat 600 dels més de 800 treballadors que formen el col·lectiu que l’empresa pública considera potencialment exposat. Els sindicats exigeixen a TMB un reconeixement públic del problema i un pla integral per combatre'l.

A més de la qüestió de l’amiant, els treballadors del metro també reivindiquen la negociació de les condicions d’implantació del tancament automàtic d’estacions, que està en període de proves en algunes terminals.