ENTITAT DE REFERÈNCIA EN PERILL

L'oenagé que atén dones violades, a punt de tancar

AADA, entitat que treballa amb supervivents derivades de serveis públics, denuncia noves retallades

Reivindiquen un conveni estable que els permeti continuar atenent les agredides de forma gratuïta

jcarbo43216242 addas190220124743

jcarbo43216242 addas190220124743 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Helena López

L’Associació d’Assistència a Dones Agredides Sexualment (AADA), refugi de centenars de supervivents amb una trajectòria de més de 30 anys, referent indiscutible, denuncia l’abandonament per part de les institucions. Una nova retallada en les subvencions –com les que denuncien s’estan donant des de fa uns quants anys– els obligaria o a tancar o a haver de cobrar pels serveis que fa tres dècades que presten de forma gratuïta. "A una dona que han violat, que ha de tirar endavant la seva família i ve a rebre suport psicològic per trobar forces per anar a treballar, ¿a sobre li cobrarem?", reflexiona Violeta García Gago, psicòloga de l’associació, que remarca que el que ofereixen és un servei públic. Reben diàriament dones derivades per part dels Mossos, delsPunts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD) i dels hospitals, a les quals ofereixen ajuda psicològica individual i en grup, assessorament legal i tallers. "Tothom a qui ho expliques es posa les mans al cap –prossegueix–, però seguim igual".

Notícies relacionades

"¿Com cuida l’administració pública aquest bé comú? Retallant més del 25% de la principal subvenció que rebíem fins ara, gestionada des de fa dos anys per la Generalitat de Catalunya, i amb una retallada d’un 20% en la subvenció de l’Institut Català de les Dones (ICD) aquest 2018. ¿Fins quan serà sostenible la irresponsabilitat dels que gestionen els nostres recursos com a societat?", denúncia AADA en el manifest que estan fent circular per les xarxes socials per sumar suports. En només dos dies han reunit més de mil firmes. "Estem havent d’anul·lar visites amb dones per dedicar-nos a això, a reunions i subvencions, que no són del nostre terreny, però és que si no ho fem no podem seguir", lamenta la psicòloga.

40 dones a la setmana

La principal petició de l’entitat és un conveni estable per assegurar el servei. "Poder treballar tranquil·les", resumeix. "Si t’han violat i no tens ferides físiques, o si et van violar fa tres anys, ¿on vas? Som l’únic espai gratuït especialitzat que funciona com a servei públic. És lamentable que estiguem en les condicions actuals. L’any passat vam atendre155 dones, i ho vam fer com vam poder, en una seu que cau a trossos i per la qual hem de pagar un lloguer, amb tants locals públics com hi ha...", planteja García Gago. "Som dues psicòlogues i atenem cada setmana unes 40 dones. Hem de fer miracles per quadrar agendes, perquè només tenim una sala", exemplifica.