BARCELONA GLOBAL

Jan Van Schaik: ¿La marca Barcelona necessita tornar a agafar força¿

Entrevista al director de Talent Search People

ealos46471822 barcelona 8 enero 2019 para barcelona global  jan van sckaic190217143912

ealos46471822 barcelona 8 enero 2019 para barcelona global jan van sckaic190217143912 / juan camilo moreno

3
Es llegeix en minuts
Clara Maspons

Holandès de 41 anys, Jan Van Schaik es va instal·lar a Barcelona el 2006 juntament amb la seva dona i els seus tres fills després de fixar per segona vegada la seva residència a la ciutat. Nascut a Utrecht, ha viscut a Guatemala i Aruba, on va aprendre espanyol. Actualment exerceix com a director juntament amb el seu soci José Manuel Nogueras a Talent Search People, una consultoria de selecció de recursos humans que ofereix els seus serveis a Espanya, Portugal, Polònia i Holanda.

¿Per què va escollir Barcelona?

En la meva decisió van influir aspectes tant personals com professionals. Haver-hi viscut anteriorment i mantenir el contacte amb el meu actual soci José Manuel Nogueras van ser segurament els més importants. La ciutat sempre em va semblar molt acollidora i el seu clima i qualitat de vida no es troben fàcilment. El mercat espanyol oferia més oportunitats de creixement que l’holandès, així que era difícil rebutjar la possibilitat de posar en marxa Talent Search People. 

¿Quins aspectes de la ciutat destacaria com positius?

Barcelona com a ciutat té molt a favor seu. La seva mida permet que puguis arribar a tots els punts fàcilment amb un transport públic pràctic i eficaç. A més, el clima, l’oferta cultural i gastronòmica, i la seva identitat multicultural fan que la ciutat tingui un atractiu especial. És una barreja perfecta entre dinamisme i tranquil·litat. Els carrers són plens de vida, però també hi trobes espais més íntims, i sempre amb una sensació de completa seguretat.

¿Quins aspectes de la ciutat cal millorar?

La burocràcia i les qüestions administratives són sens dubte un tema a resoldre. A més, la marca Barcelona necessita tornar a agafar força. Els preus i el cost de vida han pujat, però els salaris pràcticament s’han mantingut i han ampliat la bretxa. A això se li afegeix el creixent encariment de les vivendes, que limita les possibilitats de viure i treballar a Barcelona. A més, la inestabilitat política ens ha acabat perjudicant tots. Hem de reorientar el debat cap a altres direccions on Barcelona pugui destacar. 

¿Quines diria que són les grans carències de la ciutat en el seu sector?

El nostre sector està canviant i no sembla que a Barcelona hi hagi canvis significatius per adaptar-se a la nova situació. Atreure perfils estrangers és clau per al nostre negoci i si la reputació de la ciutat es veu amenaçada perdem oportunitats. Si l’hi afegeixes la pujada dels preus, la dificultat per trobar lloguers assequibles, o els obstacles amb l’escolarització, tenim una equació desfavorable. Encara així, em consta que s’està treballant per solucionar aquesta situació. Institucions com Barcelona Global posen aquests temes en les agendes estratègiques.

¿En quina ciutat podria inspirar-se Barcelona per millorar la seva capacitat d’atraure talent?

Lisboa, o aquesta és la sensació que tinc. L’estabilitat política, la burocràcia o els preus han fet que el focus d’atenció es vagi situant a la capital portuguesa. Tot i que l’idioma continuï sent un hàndicap, Lisboa ha aconseguit resultar atractiva a nivell fiscal per a les grans empreses.

¿En quin aspecte del seu sector destaca positivament la ciutat?

El fet que Barcelona aculli un gran nombre d’empreses multinacionals ens ha permès créixer i tenir l’oportunitat d’obrir-nos a altres àrees d’activitat. Es pot destacar que ACCIÓ i Barcelona Activa han fet un treball excepcional perquè passi això. A més, que la ciutat continuï oferint una alta qualitat de vida juga clarament al nostre favor per atraure talent estranger.

¿Recomanaria a un amic venir a viure a Barcelona? ¿Per què?

Sí, de fet vaig convèncer els meus pares i el meu germà perquè es mudessin. La qualitat de vida, la multiculturalitat o l’oferta gastronòmica i cultural, entre altres coses, són sens dubte factors que et conviden a quedar-te.


Notícies relacionades

EL PERIÓDICO fa, amb Barcelona Global, entrevistes a professionals internacionals que han triat viure i treballar a Barcelona. Són persones nascudes i formades a l’estranger que per experiència, capacitat i creativitat poden donar una visió diferent de la ciutat.