crisi política amb plomes i pèl

El Zoo mostra els ullals a Colau

El món científic secunda els treballadors del parc davant dels plans municipals d'agradar als animalistes

zentauroepp46874722 zoo190208163447

zentauroepp46874722 zoo190208163447 / maitecruz

2
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

El pols pel futur del Zoo de Barcelona ja ha entrat en aquella fase en què els contendents ensenyen els ullals. De vegades n’hi ha prou perquè una de les parts es retiri i cedeixi el territori. S’haurà de veure. El termini s’acaba el pròxim dimecres, quan està previst que se celebri la comissió d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona. Aquest divendres, de moment, una desena de prestigiosos científics, alguns adscrits a universitats catalanes, han donat suport als treballadors del Zoo en vista que l’equip de govern d’Ada Colau podria no portar al ple municipal el pla estratègic que durant més de tres anys ha sigut debatut en el si de la Fundació Zoo de Barcelona i que, al contrari, podria tramitar una iniciativa popular impulsada per grups animalistes que pretén a mitjà termini tancar les instal·lacions del parc de la Ciutadella.

Les fotos de vegades són el missatge. La plantilla del Zoo s’ha reunit davant de la porta principal del recinte, on Antoni Carulla, president de World Nature, en nom propi i en el de prestigiosos científics com Àlex Aguilar (vicerector de la UB), Jordi Sargatal (president de Territori i Paisatge) o Armand Bonastre (vicerector de la UAB), ha exigit a la tinent d’alcalde Janet Sanz que desfaci els seus últims passos, en els quals va propiciar un canvi unilateral del text consensuat durant tres anys, per fer-ho més pròxim a les tesis dels grups animalistes.

Carulla ha exigit rigor i sentit comú. Ha posat un exemple de llibre, els goril·les, una espècie extremadament amenaçada en el seu hàbitat natutral. En queden amb prou feines uns 1.000 exemplars lliures, és a dir, que estan gairebé al coll d’ampolla de l’extinció. L’esperança a mitjà i llarg termini és que els exemplars que resideixen als zoos europeus serveixin algun dia per repoblar els seus ‘països’ natals. Tal com concep l’equip de Colau el futur del Zoo, Barcelona quedaria fora de tot projecte en aquesta línia.

La 'llista de Noè'

Notícies relacionades

La qüestió és que, potser per primera vegada en les seves vides, els animals del Zoo han d’estar pendents del calendari electoral. El propòsit de l’equip de govern és que el 25 d’abril, en el que seràl’últim ple d’aquest mandat, s’aprovi el futur del recinte. El problema és que al saltar pels aires el pla estratègic (els treballadors del Zoo creuen que en aquesta voladura dels ponts de diàleg hi va haver premeditació) l’única via que queda sobre la taula amb opcions de tirar endavant, si té els recolzaments necessaris, és la del Zoo Segle XXI, que entrarà en el ple perquè s’han recollit prou firmes per forçar-ho. En ella se satisfan els desitjos dels grups animalistes, que pretenen reduir a la mínima expressió el nombre d’espècies amb dret a reproduir-se al Zoo. En la més gelosa d’aquestes versions, només podrien fer-ho 11 de les gairebé 300 espècies del parc. És la coneguda com a ‘llista de Noè'. Dit d’una altra manera, el Zoo aniria morint així que ho fessin els animals que hi viuen.

El compte enrere de cara a la comissió d’Ecologia del pròxim dimecres ha començat. L’ajuntament afirma que fins a l’últim minut hi ha marge per reconduir aquesta crisi. No ha explicat com.