balanç

El negoci dels pisos turístics va baixar el 2018 mentre creixia el de les habitacions per dies a Barcelona

Els pisos turístics legals constaten la recuperació de la demanda després de perdre ingressos durant gairebé un any

zentauroepp44909885 turismo turistas181004171710

zentauroepp44909885 turismo turistas181004171710 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

El 2018 va ser menys rendible per als pisos turístics, mentre creixia l’oferta d’habitacions per dies en pisos de particulars i possiblement d’empreses que els gestionen com a falses pensions. Així, la menor demanda turística des de meitat del 2017 va ser compensada pel sector dels apartaments amb tarifes inferiors per repescar clients. Per contra, les habitacions –pendents de legalització en un imminent decret de Turisme– han seguit en expansió. En són gairebé 10.000 en l’àrea metropolitana, segons dades ofertes per l’ajuntament al sector. Sobre aquest segment no hi ha xifres de rendibilitat ni evolució, ja que no està regulat. 

El sector dels pisos turístics legals vaticina un 2019 de remuntada, després de començar a sentir la recuperació de la demanda en l’últim trimestre del 2018. Aquest any es va tancar amb un descens de facturació del 2,9%, que "podria haver sigut molt més si no s’haguessin tancat els pisos il·legals", ha destacat Enrique Alcántara, president de la patronal Apartur. El més cridaner és que les pernoctacions i l’ocupació (77,95%) van créixer, cosa que el col·lectiu atribueix a una rebaixa dels preus del 4,6% com a ham.

Aquest ajustament de preus va ser imprescincible per compensar "la pèrdua puntual de demanda turística a Barcelona" al llarg d’un mal any per al sector, que va començar a forjar-se l’estiu del 2017 amb l’atemptat de la Rambla i es va anar complicant amb la turismofòbia i la inestabilitat política. Amb aquestes dades sobre la taula, Alcántara planteja que l’augment de nits s’hagi nodrit d’un viatger de menor poder adquisitiu.

Repartiment de la taxa

Notícies relacionades

Malgrat tot, amb el pagament de 2,25 euros per persona i nit com a taxa turística als apartaments de la ciutat, aquest àmbit que copa un 33% dels llits disponibles a la capital catalana va generar nou milions recaptats l’any passat, i això ara els porta a reivindicar un protagonisme més gran en la planificació de la utilització d’aquest gravamen. La patronal considera que s’ha de revertir en el sector, els veïns i la convivència turística, i no tant en asfaltar carrers de la ciutat.

Al llarg del 2018, els 9.600 pisos legals de Barcelona van sumar 10.932.300 pernoctacions, sense que n’hagi transcendit el preu mitjà perquè la disparitat de mides i categories és enorme, ha emfatitzat. El que sí que tenen clar és que l’afluència turística s’ha animat des de fa quatre mesos i apunta a reprendre les xifres de principis del 2017, abans dels diversos conflictes. Com resulta obvi, les zones amb més èxit de reserves són el centre de l’Eixample i Ciutat Vella.