CONFLICTE LABORAL

Els treballadors del metro de Barcelona convoquen una vaga durant el Mobile

L'assemblea aprova aturades de dues hores per tanda durant els quatre dies de la fira dels mòbils

L'amiant i la progressiva automatització, dos dels temes que s'hauran de negociar per evitar l'aturada

zentauroepp45578343 metro amianto190108112309

zentauroepp45578343 metro amianto190108112309

1
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel

L’atzar ha volgut que el final de la vaga de taxistes coincidís amb la convocatòria de quatre dies d’aturades al metro de Barcelona. Així ho han decidit els treballadors del suburbà en assemblea aquest dijous, en sessió de matí i tarda. Es farà, per no perdre el costum, durant el Mobile World Congress, això vol dir del dilluns 25 al dijous 28 de febrer, tots dos inclosos. En aquesta ocasió, no obstant, els arguments per a la mobilització no tenen res a veure amb el conveni col·lectiu, així que l’amenaça sembla més salvable que en ocasions anteriors pel que fa al conflicte laboral a TMB.

Notícies relacionades

La plantilla del metro la formen prop de 3.600 persones, però en la votació a mà alçada no van ser més de 500. Va guanyar, amb 200 vots, la proposta plantejada pels mateixos empleats de creuar els braços durant dues hores per tanda (demà, tard i nit). Per darrere ha quedat el pla presentat pelcomitè d’empresa d’anar a la vaga quatre dilluns començant per l’11 de febrer (149 vots). La idea més radical de parar tot el dia durant la fira del mòbil es va quedar en els 90 braços alçats. Quan els representants dels treballadors facin laconvocatòria oficialde vaga començarà la tradicional maquinària negociadora. L’empresa va fer fora a finals d’octubreMarc Grau, director del metro, que s’havia convertit en el Lex Luthordels empleats. Va agafar les regnesEnric Cañas, conseller delegat de TMB, i hauria de ser ell, tret que delegui, qui s’assegui a l’altre costat de la taula.

Els punts a debat són quatre, començant perl’amiant. Els treballadors demanen millorar el protocol sanitari, fet que inclou que la companyia els renti la roba i que es facinmés revisions. Exigeixen que es readmeti un companyl’acomiadament  del qual un jutge ha considerat improcedent. Sol·liciten que tres companys que fansubstitucionsa l’estiu siguin inclosos en la llista de futures incorporacions de TMB. I reclamen que laprogressiva automatitzacióno impliqui ni un sol acomiadament de l’equip d’atenció al client (1.500 empleats).