Vigilància electrònica als carrers

La Guàrdia Urbana de Barcelona caça amb càmeres en cotxes patrulla 1.500 cotxes robats

Una desena dels nous vehicles policials comproven 695.000 matrícules en sis mesos

zentauroepp46127388 urbana190123131115

zentauroepp46127388 urbana190123131115 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Un nou sistema de vigilància amb càmeres incorporades en una desena dels nous cotxes patrulla de la Guàrdia Urbana de Barcelona han permès detectar 1.449 cotxes robats als carrers de la ciutat en només sis mesos. El sistema, que consisteix en un lector de matrícules que es connecta en temps real amb una base de dades, alerta si la placa registrada ha sigut denunciada per robatori o si el vehicle està reclamat per qualsevol altre motiu.

El sistema de reconeixement automàtic de plaques de matrícules ha fet des de la seva entrada en servei l’estiu passat, quan es va presentar la flota de vehicles policials híbrids, 695.000 lectures de matrícules, informen fonts municipals. D’aquestes comprovacions, ha sorgit la detecció de 1.449 cotxes denunciats per robatori, però també 221 més sobre els quals pesava un requeriment policial i 617 que havien sigut precintats i que per tant no podien circular.

Sensors en el pont de llums

El nou sensor de matrícules està instal·lat al pont de llums d’emergència que hi ha sobre el sostre del cotxe patrulla. Els lectors són dos i estan ubicats a cada costat del vehicle. El mecanisme registra els caràcters alfanumèrics de totes les plaques, ja sigui de cotxes que circulen davant de la patrulla com també dels que estan aparcats als dos costats del carrer.

El sistema dels nous cotxes policials és capaç de llegir 40 imatges per segon. A més, com que incorporen infrarojos, les lectures també es fan de nit, a l’ombra, als túnels i fins i tot a l’interior d’un aparcament. Un altre dels avantatges és que està totalment automatitzat, per això els agents no han de manipular res perquè funcioni.

Avís automàtic en pantalla

La base de dades amb les matrícules a buscar està incorporada a l’ordinador que porta el cotxe policial. Al detectar-se una matrícula sospitosa, el sistema avisa els agents a través de la pantalla de l’ordinador.

Segons informa l’ajuntament, aquesta base de dades inclou no només els vehicles robats, que s’actualitzen cada 24 hores, sinó també els embargats o precintats per l’Institut Municipal d’Hisenda, els d’interès policial per estar implicats en una investigació i els que s’introdueixin manualment en el programa.

Cotxes contaminants

Notícies relacionades

Però aquest equip de control de matrícules té moltes altres possibilitats, ja que es poden incorporar llistes de vehicles que no tinguin l’assegurança obligatòria i dels quals no hagin passat la inspecció tècnica de vehicles quan els tocava.

També es poden afegir matrícules amb la lletra que li correspongui de la classificació ambiental de la Direcció General de Trànsit, cosa que facilita la detecció automàtica de cotxes més contaminants que no poden circular, per exemple, per les rondes un dia determinat. 

Temes:

Trànsit