ENTREVISTA

Gustavo Carvajal: «Barcelona continuarà sent cosmopolita si manté el seu talent»

Aquest mexicà, fundador del bufet d'advocats Solcargo, viu a la Ciutat Comtal des del 2017

zentauroepp46481841 barcelona  barcelon s   09 01 2019     sociedad  barcelona g190120114140

zentauroepp46481841 barcelona barcelon s 09 01 2019 sociedad barcelona g190120114140 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Pol Roca

Gustavo Carvajal Isunza, 51 anys, casat i amb dos fills, va néixer a Ciutat de Mèxic i es va mudar a Boston per estudiar Dret a la Universitat de Harvard. A més de ser soci de Solcargo, el bufet d’advocats líder a Mèxic, fa més de 20 anys que treballa en arbitratge internacional, dret ambiental, assumptes energètics, estandardització, així com en el disseny d’estratègies legals i contenció de crisi. Va viatjar a Barcelona per primera vegada el 2015, però no va ser fins a mitjans del 2017 que va prendre la decisió de viure aquí. És soci i fundador del bufet d’advocats Solcargo.

¿Per què va escollir Barcelona?

Al aparèixer Trump, Mèxic es va haver de centrar en altres mercats per diversificar-se. Això vam fer al meu bufet i ens va semblar que Barcelona, a més d’estar connectada amb Mèxic pels 12.000 catalans que hi viuen, és la porta cap a Europa per la seva ubicació, ja que és una ciutat cosmopolita que aposta a desenvolupar-se en àrees on tenim pràctiques legals consolidades com les ‘startups’, la biotecnologia i els temes urbans. A més, és un lloc idoni perquè els meus fills visquin noves experiències.

¿Quins aspectes de la ciutat creu que podrien ser millorables?

Primer, cal continuar mantenint les condicions que fan que les grans empreses escullin Barcelona com a destinació ideal per establir-hi els seus negocis. També cal millorar la seguretat de la ciutat, tallant i abordant de soca-rel els robatoris que, afortunadament, són majoritàriament sense violència. És un problema que ens afecta tots.

“Ha de continuar sent la destinació ideal per a les grans empreses”

¿En què destaca positivament la ciutat en l’àmbit de l’advocacia?

A Barcelona hi ha molt bons advocats, només fa falta veure la gran quantitat de bufets de renom com Cuatrecasas o RCD. A més és una ciutat que sempre està oberta als mercats més potents, com és, actualment, el del sud-est asiàtic. És important mantenir la ciutat atractiva perquè no decaigui. Crec que les ciutats s’enriqueixen a partir de la gent que hi arriba, així que, si Barcelona aconsegueix mantenir el nivell de talent que existeix actualment, continuarà sent una ciutat cosmopolita i internacional.

¿I a Ciutat de Mèxic?

Els problemes de seguretat i de contaminació fan que sigui una ciutat amb dificultats per atraure talent, malgrat ser un país on passen moltes coses.

“Barcelona està molt ben connectada i és més europea que Madrid”

¿Troba a faltar el seu país?

Sí, tot i que avui dia el món s’ha globalitzat molt i les distàncies ja no signifiquen el mateix. A més, a les vacances sempre tinc l’oportunitat de visitar els meus amics i la meva família. El que sí que trobo a faltar és el picant, tot i que compensa el menjar asiàtic que es troba a Barcelona. Una anècdota. L’avi de la meva dona va néixer a Martorell abans d’anar a viure a Mèxic als 6 anys i mai més va tornar. Resulta que avui dia encara hi ha un recinte històric, que abans era una farmàcia, que porta el cognom de la família de la meva dona. Va ser una bonica experiència arribar aquí i anar a veure-ho i veure que encara estava ben conservat.

Notícies relacionades

¿Recomanaria a algú viure en Barcelona?

És clar. Barcelona té mar, muntanya i el clima és ideal. És una ciutat molt ben connectada i més europea que Madrid. Per exemple, pots arribar a Madrid en molt poc temps amb l’AVE o agafar qualsevol vol i arribar a qualsevol ciutat europea en un parell d’hores.

Temes:

Empreses