El problema de la seguretat

Els altres policies: vigilants de zona blava, agents cívics, 'segurates' i, fins i tot, veïns

L'elevat cost dels vigilants funcionaris públics provoca l'aparició d'altres perfils similars

zentauroepp45873995 santa coloma190116172147

zentauroepp45873995 santa coloma190116172147 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

La recuperació dels serenos a Santa Coloma de Gramenet sembla una proposta original, però té moltes coincidències amb altres figures similars, com ara les dels vigilants de zona blava, que controlen l’aparcament en la via pública, però que al seu torn poden actuar com a auxiliars de la Guàrdia Urbana, o la dels agents cívics, que també han implementat diversos municipis de l’àrea metropolitana, com a Sant Cugat del Vallès, i que acostumen a patrullar els seus carrers per detectar incidents

De tota manera, tot i que en el cas de Santa Coloma aquests nous empleats semblen més orientats a la seguretat, especialment la nocturna, la seva posada en marxa és molt més econòmica i ràpida que la d’ampliar la plantilla de la Policia Local, els agents de la qual cobren bastant més com en qualsevol altre cos de seguretat i requereixen obligatòriament superar un curs d’un any (1.800 hores) a l’Escola de Policia. L’altra alternativa és la del vigilant de seguretat, que, tot i que requereix una formació molt menor, el seu cost es dispara a l’incloure el benefici que s’emporta la seva empresa.

Patrulles veïnals

Notícies relacionades

Menció a part mereix una altra solució, recentment aplicada a Dosrius (Maresme), on els veïns de les urbanitzacions de la muntanya han organitzat patrulles nocturnes en què grups de voluntaris prenen nota de les matrícules de vehicles sospitosos que entren a la zona per passar-les als Mossos d’Esquadra. La seva sola presència ha provocat que els robatoris a les cases aïllades de Dosrius hagin caigut en picat des de la seva implantació, fa unes quantes setmanes. No obstant, l’ús de veïns per a funcions policials és arriscat i discutit. “A més de no tenir formació, podrien enfrontar-se a un delicte de detenció il·legal si intenten retenir algú. Aquesta tasca l’han de realitzar policies professionals”, explica Nacho Álvarez, del Sindicat Mossos d’Esquadra (SME).

Residents d’altres municipis, com ara Sant Cugat del Vallès, han contractat vigilància privada nocturna per patrullar el seu barri, com a Can Trabal o Montmany. I a La Floresta, també a Sant Cugat, que pateix robatoris des de fa unes quantes setmanes a les cases limítrofes a les vies de Ferrocarrils, els veïns estan inscrits en un grup de WhatsApp i s’envien missatges davant de qualsevol alarma disparada o moviment sospitós. “La idea de Santa Coloma, la de recuperar els serenos i, a més, donar ocupació a persones grans, és molt interessant i la proposaré en el pròxim ple municipal. Ja no tindran l’excusa de la dificultat de convocar noves places de policies locals”, ha explicat Alfredo Cernuda, veí de Sant Cugat especialment afectat, perquè ell mateix va ser assaltat i colpejat juntament amb la seva dona per una banda de lladres dins de casa seva, a pocs metres de l’estació de Valldoreix.