Comissió d'Urbanisme

Colau confia ara que ERC li permeti salvar el tramvia

El govern porta la interconnexió a votació i la CUP s'obre a recolzar-la si la gestió és pública

Maragall acusa l'alcaldessa de governar "a cop de roda de premsa" i no anticipa el seu suport

Un tramvia circula per davant del DHub, a la plaça de les Glòries, ahir.

Un tramvia circula per davant del DHub, a la plaça de les Glòries, ahir. / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Com va anunciar, el govern d’Ada Colau torna a posar sobre el tauler l’aprovació de la connexió del tramvia per la Diagonal i aquesta vegada, per sorprenent que sembli en vista del passat recent, confia a aconseguir-la, tot i que ERC, la peça decisiva, no ho veu tan clar. Dimecres, la connexió del Trambaix i el Trambesòs es votarà en la comissió d’Urbanisme i, si passa aquest tràmit, el 25 de gener, en el ple municipal.

Que el partit es tornava a jugar es va anunciar després de la presentació del Baròmetre semestral, que, a començaments del mes de gener, va revelar que la inseguretat ja és la principal preocupació ciutadana. L’enquesta, d’altra banda, també indicava que un 63% dels barcelonins estan a favor de la connexió del Trambaix i el Trambesòs per la Diagonal.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha al·ludit a la votació del Baròmetre, a què el Parlament també va avalar la connexió, i al qual ho va fer amb el recolzament de Ciutadans i ERC, que l’havien rebutjat en el ple. Però el que més pes, aparentment, és que qui mana sobre el grup republicà és Ernest Maragall i no Alfred Bosch, i la nova posició de la CUP, que al seu dia va rebutjar el projecte. Sanz ha conclòs que és possible un acord polític que es concreti en el ple. Si això succeeix, ha dit, la interconnexió es començarà a fer el 2020.

Crítica republicana

Notícies relacionades

El que es votarà dimecres en comissió és una proposta d’interconnexió del tramvia en la seva integritat, i no només de Glòries a Verdaguer, com s’apostava l’abril del 2018, quan el ple municipal de Barcelona va rebutjar la connexió del tramvia amb 25 vots contraris, entre els quals destacaven els d’ERC, i 16 de favorables. 

La CUP, que llavors també va votar-hi en contra, s’obre ara a recolzar el projecte si compta amb una garantia, amb calendari precís, que la gestió del tramvia serà pública. El vot decisiu és el d’ERC. Però malgrat l’aparent optimisme del govern, el republicà Ernest Maragall va qualificar així l’anunci del vot en comissió: "El govern actua a cop de roda de premsa i està més interessat en la foto que en la solució. S’han inventat una nova pirueta. Frivolitats i capricis, no".