l'ús de l'espai públic

Segon desallotjament en dos dies dels manters de la plaça de Catalunya de Barcelona

Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana han expulsat els venedors ambulants aquesta tarda

manteros / periodico

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Óscar Hernández

Un altre episodi del gat i el ratolí a Barcelona. Un nou dispositiu conjunt de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana ha desallotjat aquest dijous a les quatre de la tarda els manters que venen la seva mercaderia al vestíbul de l’estació de Rodalies de la plaça de Catalunya

Poc després de les quatre de la tarda, uns 25 efectius uniformats dels dos cossos policials han baixat al vestíbul subterrani per desallotjar els venedors, que han fugit i han baixat amb les seves mercaderies a les andanes del metro.

Aquesta és la segona expulsió del 'top manta' del recinte ferroviari en dos dies. Dimarts passat, els cossos de seguretat ja van forçar la retirada dels manters del vestíbul de l’estació. No obstant, no van passar ni 24 hores quan els venedors ambulants van tornar a col·locar-se al mateix lloc sense presència policial. Fins aquest dijous.

Venedors del 'top manta', abandonant el vestíbul de l’intercanviador de la plaça de Catalunya, avui. / FERRAN NADEU

Aquest interminable conflicte sobre l’ús de l’espai públic en un dels punts neuràlgics de Barcelona ha comportat el continu intercanvi de retrets entre administracions. L’últim episodi ha sigut el protagonitzat per l’equip municipal d’Ada Colau, que ha avisat que la participació dels Mossos en un operatiu permanent és imprescindible si es vol posar fi al 'top manta' en el centre de la ciutat. 

Es veia venir

A les quatre de la tarda, la imminència de la intervenció es palpava al vestíbul de Renfe. Alguns vigilants de la seguretat privada de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i Renfe, en nombre superior a l’habitual, no deixaven de donar voltes entre els manters, alguns dels quals recollien una mercaderia exposada des de feia només minuts. Desconfíaban. De sobte, unes veus d’alerta van provocar la primera estampida, uns van córrer cap a la zona central, la de les cancel·ladores de bitllets de Renfe, i altres, la majoria, cap als extrems de l’immens ‘hall’, on hi ha les entrades a les línies 1 i 3 del metro.

"Jo sempre porto un bitllet preparat i així puc accedir a les andanes de Renfe sense que m’agafin", explicava Pape Modou, de 26 anys, natural del Senegal, que va arribar a Barcelona fa 10 mesos i viu amb el seu germà. "Quan sentim ‘Police, police’ estirem la manta i ens n’anem. No volem que ens treguin el que venem", afegia.

Fora de perill en el metro

Notícies relacionades

De sobte, es van escoltar de nou crits i Pape Madou va desaparèixer amb el seu farcell blanc a sobre envoltat d’una vintena de manters que feia només uns segons venien tranquil·lament asseguts en un dels laterals de l’estació. "Fa dies que unes noies ens adverteixen que no estiguem aquí. Són de l’ajuntament. A mi m’han ofert un curs d’espanyol que ja estic fent", explica.

Poc després, quan els antiavalots de Mossos i Urbana ja havien buidat el vestíbul i van formar cordons en cada extrem de l’intercanviador, els manters amb els seus sacs a sobre, es van amuntegar a les escales que baixaven a les andanes del metro. A l’altre costat de les màquines, començava la zona segura. Sabien que els agents, per motius de seguretat, no travessarien les cancel·ladores.