ordenança controvertida

L'oposició posarà límit a la pressió de Colau sobre les terrasses de Ciutat Vella

El grup Demòcrata, el PSC, Ciutadans i el PP impulsen una comissió per supervisar la gestió de les retallades

Janet Sanz replica que, en conjunt, el districte ha guanyat 30 taules al llarg del 2018, fins a sumar-ne 3.634

ealos44782475 barcelona    26 08 2018    barcelona       actividad en una 181109224415

ealos44782475 barcelona 26 08 2018 barcelona actividad en una 181109224415 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castan

Un ple extraordinari exprés (de només 40 minuts) ha servit avui dimecres per oficialitzar la censura dels principals grups de l’oposició a la gestió de Colau de les terrasses de bars i restaurants. Perquè s’entengui la trinxera que aquest tema ha obert durant l’últim mandat, n’hi ha prou amb la xifra dels 60.000 llocs de treball que suma el sector a Barcelona. La proposició avalada pel grup municipal Demòcrata, el PSC, Ciutadans i el PP s’ha saldat amb l’aprovació d’una comissió especial de seguiment d’aplicació de la modificació de l’ordenança de les terrasses a Ciutat Vella, on el sector havia denunciat una fèrria previsió i retallades que anaven en contra de l’acordat fa uns mesos.

Amb 22 vots a favor (inclòs el del regidor no adscrit Juanjo Puigcorbé), 14 en contra (Comuns i CUP) i 5 abstencions (ERC i Gerard Ardanuy), la proposta que ha prosperat suposa la constitució d’una comissió presidida per l’edil demòcrata Raimond Blasi que es reunirà en les pròximes setmanes i ha "d’aclarir les circumstàncies en què s’està produint la presa de decisions" sobre els vetlladors de Ciutat Vella. Es basa a vetllar pel recolzament municipal a l’activitat econòmica, preservar la convivència a l’espai públic, prendre acords per majoria ponderada... en un màxim de dues a quatre sessions.

Aquesta fórmula fiscalitza la qüestionada gestió de la regidora Gala Pin, a qui el Gremi de Restauració ha acusat en reiterades ocasions d’atacar l’activitat de la restauració i no respectar la modificació de l’ordenança que des de l’any passat flexibilitza la normativa. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha replicat que el consistori sí que acatava l’acord, tot i que la disparitat del territori obligava a fer diferències, amb Ciutat Vella com a exponent de la saturació de l’espai públic. I ha volgut ser contundent amb una dada: el 2018 va acabar amb 3.643 taules al districte, 30 més que un any abans. Aquest balanç inclou la supressió i retallades d’algunes, davant la concessió d’algunes de noves, incloent-hi la legalització de les del perímetre de la Boqueria.

La sessió plenària ha reflectit el que serà la recta final de mandat: encreuament d’acusacions i molta gesticulació política, mentre Colau la presidia a tota velocitat. Blasi ha arrencat el torn de paraules lamentant que l’alcaldessa mantingui en "solitari" una posició de pressió sobre el col·lectiu que s’allunya d’acord. "Arribem aquí per posar transparència", ha emfatitzat. Per Carina Mejías, de Ciutadans, la flexibilització ha de retornar una "normalitat" al sector de la restauració que encara no existeix. "Tres anys i mig després, parlem del mateix", ha lamentat, alhora que retreia la "laxitud" del consistori amb l’activitat il·legal del top manta sobre les voreres, i criticava l’actitud de "xèrif" de Gala Pin, que no ha dit ni una paraula durant el ple.

Buscar l’equilibri

Pel socialista Jaume Collboni, aquest motor d’ocupació ha d’assolir l’equilibri amb l’ús ciutadà de l’espai, i s’ha queixat que es judicialitzi sense complir els pactes. Més incisiu ha sigut Alberto Fernández Díaz, que fins i tot veu "prevaricació" en el procediment de Pin (ha eliminat o retallat diverses terrasses en els últims mesos) i recorda que el terrasseig és un "hàbit de vida dels barcelonins", mentre que Pere Cases, de la CUP, ho vinculava al creixement turístic.

Un altre grup que va recolzar la modificació de l’ordenança, ERC, s’ha abstingut en aquest cas al considerar que s’està deixant de banda una de les seves condicions, que era inspeccionar que a totes les terrasses hi hagués servei (no ‘self-service’, com en alguns ‘fast food’) de manera que els vetlladors fomentessin l’ocupació digna. Jordi Coronas ha criticat que el tema torni a generar "espectacle" polític, però ha allargat la mà per buscar solucions a cada cas.

Notícies relacionades

La tinenta d’alcalde Janet Sanz ha defensat que a l’equip de govern sí que li agraden les terrasses, però "han de ser compatibles amb dormir i passejar". La tensió a Ciutat Vella s’ha elevat recentment amb la proposta municipal de redistribuir les taules del passeig de Joan de Borbó, mentre que a la vorera del davant, es queixen els operadors, el ‘top manta’ prolifera sense gairebé control.

El director de la patronal, Roger Pallarols, ha aplaudit la creació de la comissió perquè es "compleixi" la modificació, a l’espera d’assolir acords als diferents fronts oberts al districte, que s’han traduït també en accions judicials.