CRISI DE GOVERNANÇA

Disputa a l'Acadèmia de Belles Arts

El plenari de l'Acadèmia de Belles Arts reprova el president, que es nega a deixar el càrrec, i l'oposició demana a la Conselleria de Justícia que hi intervingui

zentauroepp46058605 barcelona 28 11 2018 barceloneando reial academia catalana d181128170634

zentauroepp46058605 barcelona 28 11 2018 barceloneando reial academia catalana d181128170634 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un plenari que vota per majoria la destitució del president. I un president que no contempla marxar. Així es troba la direcció d’una de les institucions amb més llinatge: la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi. Els seus membres han perdut la confiança en el seu responsable, però aquest, Joan Antoni Solans, es nega a dimitir per una "lectura partidista i de mala fe", segons els opositors, dels estatuts. Aquests només contemplen la marxa del president: per fi de mandat, mort o renúncia. A aquest últim punt s’acull Solans per aferrar-se a la cadira. La renúncia és un acte voluntari i ell no té la voluntat d’anar-se’n. Els opositors no ho veuen igual: "Renúncia és sinònim de dimissió. I si els que t’han nomenat et demanen la dimissió, estàs obligat a dimitir: qui t’ha donat l’autoritat te l’està traient, t’està retirant la confiança", afirma un dels membres de l’Acadèmia contrari a la gestió de l’actual president.

Així que després que es votés en una sessió extraordinària del plenari, el 21 de novembre passat, la marxa de Solans per majoria (13 vots a favor i set, inclosos el de Solans, en contra) i aquest es negués a abandonar el càrrec, la part opositora ha elevat el problema a la Conselleria de Justícia, departament del qual depèn la gestió del centre. En una carta enviada el 27 de desembre passat a la consellera Ester Capella, els que estan en desacord amb la situació actual  (entre els quals figuren Francesc Fontbona, Bonaventura Bassegoda, Mireia Freixa, Pilar Vélez, Josep Bracons, Enric Satué, Jordi Pericot i Daniel Giralt-Miracle, entre d’altres) informen de "les males pràctiques" que s’estan produint a l’Acadèmia i demanen que es prenguin cartes en l’assumpte: "No pot ser que una institució de dret públic no apliqui les seves pròpies normes", afirmen els signants.

Interior de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi. / ALBERT BERTRAN

Història centenària

Notícies relacionades

Això significa que no pot ser que el president no compleixi l’acordat en el plenari (dimitir), i que nomeni dos membres per ocupar dues vacants en la junta de govern sense passar per votació. N’hi ha més, com la decisió "discrecional", segons l’escrit, de Solans de prescindir de la conservadora del museu de la institució, també en contra de l’acordat pel plenari i d’"una manera absolutista".

La Conselleria afirma haver rebut la carta i estar "estudiant la situació" per veure "quin marge d’actuació té". Mentrestant, l’Acadèmia continua funcionant per inèrcia, però amb un bon nombre dels seus membres "desconcertats". "És una situació inèdita, que no s’havia donat en els seus més de 150 anys d’història," afirmen. Esperen que la conselleria resolgui alguna cosa ben aviat, ja que la institució no mereix aquesta atrocitat. No en va atresora el primer museu d’art creat a Catalunya, un arxiu que és una joia i per les seves aules han passat artistes com Pablo Picasso, Marià Fortuny i Joan Miró. A més, té la seva seu en un edifici icònic: la Llotja. 

Temes:

Museus Art