A LA SAGRERA

Incendi a la Torre del Fang de Barcelona, una masia medieval ocupada fa mesos

Tres dels ocupants de la Torre del Fang, un edifici de propietat municipal que tenia des de fa uns dies ordre de desallotjament, han hagut de refugiar-se del fum a la teulada

Deu persones més han fugit pel seu propi peu de les flames, causades per una foguera encesa a l'interior de la finca

incendio torre del fang

incendio torre del fang

4
Es llegeix en minuts
Felipe Valenzuela

La masia d’origen medieval propietat de l’Ajuntament de Barcelona, sense ús des de fa una dècada i ocupada des de fa mesos. Dotze dels ocupants de l’edifici han patit aquest dimarts intoxicacions a causa del foc que ha afectat la planta baixa de la construcció, en la confluència dels carrers del Clot i Espronceda, al barri de la Sagrera. Les flames s’han declarat a les nou del matí i els bombers les han aconseguit extingir després de rescatar les víctimes. Segons els bombers, el foc no ha causat danys estructurals.

L’ajuntament va sol·licitar a finals d’octubre l’ordre de desallotjament al jutge, tot i que els veïns la reclamaven des de la primavera passada. Aquesta va arribar fa uns dies, però el consistori estava pendent de tenir fixat el dia per executar-la. Una vegada finalitzats els treballs d’extinció, aquest dimarts s’ha tapiat completament l’edifici per evitar la seva reocupació. 

Ocupants de la Torre del Fang, fugint del foc.

Què fer amb l’edifici

L’Ajuntament de Barcelona està decidit a recuperar la construcció tot i que sigui amb una dècada de retard i encara que no hi hagi un projecte definit.  Els veïns de la torre fa mesos que denuncien la situació de deixadesa de la finca i la situació de degradació, així com l’ocupació des de fa aproximadament 10 mesos de l’edifici, que va allotjar l’arxiu històric del districte de Sant Martí i està pendent de rebre un ús definitiu una vegada finalitzin les obres de l’AVE. La masia té elements originals dels segles XIII a XV i va ser reformada el segle XVIII.

Desplegament dels equips d’extinció d’incendis, Mossos i emergències a la Torre del Fang.

Recentment, el consistori va posar en marxa una taula de treball per estudiar la situació actual de l’edifici i atorgar un ús a la històrica masia. Aquesta comissió té per objectiu estudiar les possibles funcionalitats que es podrien allotjar al seu interior però tot i així el govern assegura que no es veurà una posada en marxa física del projecte fins al següent mandat.

A la taula col·laboren tant les principals entitats veïnals com els grups de l’oposició. “L’important era que la reivindicació veïnal no es quedés enterrada”, assegura Carlos Escuredo, president d’Esquerra Republicana a Sant Andreu, un dels grups promotors de la proposta. Escuredo veu amb optimisme la col·laboració entre els partits, el govern de Barcelona en Comú i les associacions de Sant Andreu i Sant Martí.

Un projecte per al pròxim mandat

El mateix consistori també veu amb bons ulls la comissió creada per a la conservació de la masia. Des de la seu del govern municipal a Sant Andreu asseguren que l’edifici és “una petita joia amb limitacions però moltes possibilitats”. Per al govern municipal la participació de les entitats és fonamental a l’hora d’encertar en la funcionalitat de la Torre del Fang que, asseguren, serà de naturalesa veïnal però dirigit en aquest cas als ciutadans del Clot, La Sagrera i Sant Martí de Provençals, per la seva situació en una zona limítrofa dels tres barris.

La comissió s’ha reunit en dues sessions en què s’ha tractat la constitució de la taula i la situació física de l’edifici. Les opcions més viables són els projectes d’un hort per al pati exterior i, segons ERC Sant Andreu, la possible instal·lació d’un centre de memòria històrica que recuperi el passat agrícola d’aquella zona de la Barcelona medieval.

Una exigència històrica

Abandonada des de fa una dècada, la Torre del Fang s’ha alçat com un símbol històric i representatiu dels dos districtes. L’edifici va aconseguir esquivar la possible demolició que s’estudiava amb les obres de l’estació de l’AVE a la Sagrera després d’una forta oposició veïnal. El consistori va decidir suspendre-la en l’aire –de manera literal– perquè la tuneladora pogués actuar per sota sense afectar la façana de l’immoble, amb un projecte que va costar cinc milions d’euros.

Malgrat el considerable desemborsament per garantir la conservació de l’edifici, la masia va quedar oblidada i abandonada fins que uns okupes es van instal·lar al seu interior. El govern actual va intentar diverses vegades dotar-la de vida però l’elevada demanda pressupostària obstaculitzava qualsevol tipus de projecte. Queda a l’espera descobrir si la taula podrà presentar alguna proposta abans de les eleccions municipals del pròxim mes de maig.

La resposta dels bombers

Notícies relacionades

Després de l’incendi d’aquest dimarts, el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona ha atès  12 afectats lleus per inhalació de fum, cinc dels quals han sigut donats d’alta ‘in situ’ i set han sigut traslladats a centres hospitalaris. El cos de bombers ha rescatat tres persones que es trobaven refugiades al terrat, i una altra persona que era dins de la finca. Alguns dels afectats han pogut sortir pel seu propi peu. 

Fins al lloc dels fets s’han desplaçat 10 dotacions de Bombers de Barcelona, que han hagut de trencar una reixa per rescatar les víctimes, i 10 dotacions del  Servei d’Emergències Mèdiques. A més, s’han desplaçat fins al lloc dels fets Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana, per tallar el trànsit i facilitar la tasca als bombers.  

Temes:

Bombers Incendis